Energia electrică este de 4 ori mai ieftină pe bursă decât în urmă cu un an. Expert: Dacă prețul continuă să scadă, ar trebui să vedem din partea furnizorilor această deschidere de a scădea prețul facturii

Prețurile energiei continuă să scadă pe bursele românești. În unele zile au fost și de 4 ori mai mici decât cele de acum un an, atunci când începutul războiului din Ucraina arunca în aer piața energiei din întreaga lume. Deocamdată, scăderile nu se văd în ofertele primite de români. În timp ce experții spun că e loc de prețuri mai mici pentru clienții casnici, furnizorii atrag atenția că în continuare au costuri care depășesc la final prețul plafonat de guvern la cel mult 1.300 lei pe megawatt.

15 Martie 2023, 23:40 (actualizat 15 Martie 2023, 23:44) Știrile TVR |

Un megawatt oră de energie electrică se tranzacționa astăzi pe bursă cu un preț mediu de peste 620 de lei, aproape de două ori și jumătate mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut.

Săptămâna a început însă cu scăderi și mai mari.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „Fix în urmă cu un an, prețul era de peste 1600 lei/Mwh, iată acum energia electrică este de 4 ori mai ieftină decât în urmă cu un an.”

Silvia Vlăsceanu, expert în energie și director al Asociației Producătorilor de Energie Electrică: „Piața începe să se așeze pe măsură ce, nu că se calmează sau că s-a terminat războiul, dar pe măsură ce Europa a depășit odată iarna care a fost blândă, am avut depozitele de gaze pline și am rămas cu suficiente cantități, producem suficientă energie din regenerabile. (…) Pe viitor, dacă prețul mărfii, al energiei electrice continuă să scadă, ar trebui să vedem din partea furnizorilor această deschidere de a scădea prețul facturii.”

Pe piața liberă însă, furnizorii continuă să-și surprindă clienții.

În București, spre exemplu, tarifele propuse în oferte pornesc de la 0,7 lei pentru un kilowatt oră și depășesc și 26 de lei.

Furnizorii nu exclud ca prețurile la energia care ajunge la populație să scadă.

Din noiembrie 2021, odată cu introducerea schemelor de plafonare și compensare a facturilor de energie, ANRE a aprobat decontarea a peste 13,3 miliarde de lei pentru furnizori.

Până în 2025, guvernul a impus și un tarif maxim pentru care statul decontează prețul energiei electrice, respectiv 1,3 lei pentru un kilowatt-oră.

Comisia Europeană propune ca, pe viitor, contractele pe piața energiei electrice să fie pe termen lung și la un preț fix. Astfel, consumatorii ar fi protejați de fluctuațiile apărute, iar furnizorii își vor putea planifica veniturile.

În plus, vor fi încurajate investițiile în energia regenerabilă și în cea nucleară.

Source

Distribuie știrea