Prețul energiei electrice pe bursă a înregistrat o creștere semnificativă în luna iulie, fiind cu 50% mai mare față de iunie. Această majorare are în spate o serie de factori care au influențat piața, inclusiv creșterea cererii din perioada de vară și fluctuațiile privind producția de energie.
Pe măsură ce temperaturile ridicate au crescut consumul, piața a resimțit presiuni suplimentare, determinând o scumpire semnificativă a energiei electrice. Această evoluție poate avea un impact direct asupra costurilor pentru consumatori și întreprinderi, și arată cât de importantă este monitorizarea atentă a pieței energetice în perioadele de vârf de consum.
Astfel, prețul mediu al energiei pe piața spot, adică piața pentru ziua următoare, a fost de 721 lei pe MWh, undeva la 145 euro, în iulie, comparativ cu 486 lei, adică 97 euro pe MWh în luna iunie, potrivit unui raport al operatorului bursier OPCOM, analizat de HotNews.ro. A
șadar, discutăm despre o majorare de 48-49% de la o lună la alta. Nu a fost o problemă doar în România. Și țările din regiunea balcanică au avut în luna iulie cele mai mari prețuri la electricitate pe piața spot. Asta se datorează și faptului că regiunea a traversat o perioadă caniculară, ceea ce a dus la un consum foarte mare de electricitate.
Cu toate acestea, chiar și după ce codurile de caniculă au expirat, România a continuat să fie una dintre cele mai scumpe piețe din Uniunea Europeană, potrivit documentului analizat de Hotnews. De exemplu, luni, 12 august, energia se tranzacționa în România la prețul de 110 euro pe MWh. Singura piață cu un preț mai mare a fost Italia, unde energia s-a vândut la 141 euro pe MWh.
Vecinii României, Bulgaria și Grecia, aveau prețuri de 109 euro pe MWh, iar în Ungaria prețul era de 107 euro pe MWh. În contrast, țări precum Polonia și Cehia aveau un preț de 94 euro pe MWh, în Austria prețul era de 85 euro pe MWh, iar în Spania și Portugalia prețul era de 106 euro pe MWh.
Cele mai scăzute prețuri din Europa au fost înregistrate în Suedia și Norvegia, unde energia costa doar 11-12 euro pe MWh.
Problema este că de azi, România este traversată de un nou val de caniculă, iar veștile pentru următoarea perioadă nu sunt prea bune pentru prețul energiei. Asta va pune și mai multă presiune pe consumul de energie, menținând prețurile la un nivel ridicat. Pe fondul acestor condiții, este de așteptat ca prețurile la energie să rămână ridicate pe piața spot, având în vedere cererea crescută în perioadele de căldură excesivă.