Eroare E10 – Centrala Romstal Habitat (depanare)

E sezonul in care pornim caldura acasa si apare nervozitatea vizavi de centrala termica de apartament. am avut ocazia sa depanez o astfel de centrala (romstal habitat 25K) care intrase in avarie si nu mai functiona, asa ca iti zic si tie ce am gasit acolo.

Cum arata eroare:

Ce este eroarea e10 la Centrala Romstal Habitat

Eroarea se numeste E10 si inseamna ca presiunea lichidului din circuitul care alimenteaza caloriferele este prea scazuta. Asta se intampla la toate centralele & toate circuitele de incalzire din cauza pierderilor din retea. Sunt provocate de racordari proaste (picura pe ici pe colo pe la fitinguri stranse insuficient sau prin pori in lipiturile de ppr sau teava de cupru) sau sunt provocate deliberat de utilizator cand se ocupa de operatiunea asta: aerisire calorifere.

eroare 10 centrala romstal
eroare 10 centrala romstal

Pierderile sunt de obicei mici, dar cumulate de-a lungul timpului conduc la scaderea presiunii si trecerea centralei in avarie (are ea un sistem de autoprotectie, care o face sa te anunte cand nu mai sunt indepliniti parametrii optimi de functionare si sa-ti ceara sa intervii). 

Circuitul de incalzire este unul de tip inchis (fluidul din calorifere este recirculat) si se poate umple cu:

– apa (folosit in 99% dintre cazuri, e mai usor de operat, il prefera cam toata lumea)

– antigel (glicol, propilen glicol, etilen glicol sau ce-o mai fi pe piata) – se foloseste pt casele care nu sunt locuite tot anul, sa nu crape tevile si caloriferele in timpul iernii, cand centrala nu e pornita)

Varianta cea mai des intalnita este apa, iar sursa este reteaua de alimentare a locuintei. Intre circuitul de apa rece si circuitul de incalzire este plasat un robinet destinat umplerii sau completarii cu apa. Discutam asadar acest caz.

Depanarea erorii E10 la Centrala Romstal Habitat


In caz de eroare E10 la Centrala Romstal Habitat, presiunea fluidului din circuit a scazut prea mult, iar centrala nu poate opera in conditii de siguranta si eficienta. D-aia iti semnaleaza tie problema si intra in avarie.

Interventia utilizatorului e simpla. Citeste in cartea tehnica a centralei, identifica robinetul de alimentare a acestui circuit, il deschide, sta cu ochii pe manometru pana cand indicatia acestuia este in domeniul de presiuni recomandat de fabricant, inchide robinetul si reporneste centrala.

romstal habitat

In cazul in care instalatia de incalzire functioneaza cu antigel (fluid termic), procesul de umplere e similar completarii cu antigel a instalatiei solare.

Acuma, fiind atat de simplu, te poti intreba de ce mai scriu aceasta postare. Pai, o fac pentru ca utilizatorii de centrale termice nu prea citesc manualul de utilizare, il tin ascuns prin cine stie ce sertar sau chiar il arunca, iar cand dau de necaz cauta solutii salvatoare pe net. Ei bine, de acum vor gasi solutia lui E10 si aici.

Uite cat e de simplu (aici discut cazul centralei Romstal). In poza vezi robinetul respectiv. Acesta face legatura intre reteaua de alimentare cu apa si circuitul caloriferelor. Deschizi robinetul, astepti pana manometrul arata o presiune potrivitainchizi robinetul si repornesti centrala. gata, ai din nou caldura si apa calda. 

Bine de știut

Daca ai alt tip de centrala, trebuie sa cauti in manualul de utilizare care este robinetul respectiv. Ti-am explicat principiul de functionare ca sa stii ce cauti, ca il poti gasi intuitiv.

Nu lasa robinetul ala deschis cu gandul ca asa vei inlatura problema asta forever. Trebuie sa-l inchizi ca sa nu furnizezi apa calda in reteaua de alimentare cu apa a cartierului. Pastrezi apa aia pentru caloriferele tale.

Distribuie știrea