EROII DIN RĂZBOI | “Nu există rău mai mare în omenire decât războiul”. A luptat la Oarba de Mureș, a fost deținut politic, iar părinții i-au fost deportați în Bărăgan. Povestea veteranului Alexandru Fota

O viață grea, trăită demn și cu multă dăruire față de patrie. Este povestea veteranului de război Alexandru Fota, care, la aproape 99 de ani, mai are tăria să descrie iadul de pe front. Pentru acești oameni există campania TVR “Eroii din război”.

20 Iunie 2021, 21:12 |

Războiul e ceva crunt, însuși cuvântul te face să te cutremuri. Darămite să fii acolo, în ploaia de gloanțe, să nu știi dacă mai apuci clipa următoare.

Așa își începe istorisirea venerabilul veteran de război Alexandru Fota, de loc dintr-un sătuc din Mehedinți.

S-a înrolat în armată la 22 de ani și a luptat pe front la Oarba de Mureș, un sat micuț, cu pământul stropit de sângele soldaților români care au pierit acolo.

Și după atâta vreme, amintirile sunt vii, de parcă s-au întâmplat ieri. Nu a știut ce este frica. Datoria și iubirea față de țară au fost mai presus.

Frontul cere sacrificii și dăruire. La Oarba de Mureș au murit peste 11.000 de soldați români. Puțini dintre cei care au luptat acolo mai sunt astăzi în viață.

Iarna grea din anii ’44-’45 l-a găsit în Munții Tatra. Ca să se întoarcă în țară i-au trebuit câteva luni.

Anii au trecut, iar acum, la aproape 99 de ani, Alexandru Fota e dezamăgit de România în care trăiește. Nu seamănă cu țara pentru care românii au murit pe front.

Source

Leave a Comment