Eșec de etapă pentru Laserul de la Măgurele. Cercetător:S-a pierdut reputație, s-a pierdut respectul pe care noi cu greu și prin muncă ni-l câștigasem

Eşec de etapă pentru domeniul ştiinţific și cu pierderi mari de bani! România nu a fost acceptată în cel mai mare proiect de cercetare europeană, deși a fost unul dintre fondatorii proiectului de înaltă tehnologie cunoscut ca Laserul de la Măgurele. Motivul ar fi legat de o întârziere a proiectului, însă adevărata cauză stă într-un conflict între managementul proiectului de la Măgurele şi partenerii ştiinţifici din Uniunea Europeană.

07 Mai 2021, 20:18 (actualizat 07 Mai 2021, 21:13) |

Laserul de la Măgurele a devenit recunoscut după ce a stabilit un record cu cea mai mare putere produsă vreodată pe Pământ de către oameni. 10 PW (petawatt).

Însă Comisia Europeană a aprobat formarea Consorțiului European pentru Infrastructură de Cercetare – ERIC, fără facilitățile tehnologice de la Măgurele.

Țările gazdă vor fi Ungaria și Cehia, care dețin baze de cercetare similare.

Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: E adevărat că este un insucces de etapă faptul că nu am intrat în această structură administrativă a infrastructurii. E o întârziere. Un timp pe care îl vom recupera fără îndoială.

Livius Trache, cercetător Ştiinţific Gradul I, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară: Lucrul capital este că prin managementul din utlimii ani s-a pierdut reputație, s-a pierdut respectul pe care noi cu greu și prin muncă ni-l câștigasem.

Problemele cu partenerii europeni au apărut în 2018, atunci când un important contract pentru furnizarea unui sistem de fascicul luminos gamma a fost reziliat. Următorul contract a fost făcut cu o companie americană.

Livius Trache, cercetător Ştiinţific Gradul I, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară: S-a ajuns la niște întârzieri. Faptul că al doilea contract s-a făcut cu o firmă americană nu știu dacă a ajutat. Partenerii noștri au zis că nu discută cu conducerea ELI-NP și că numai Guvernul poate să stea de vorbă cu ei.

Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Am ajuns la un acord că după ce acest consorțiu ERIC va fi oficial înființat vor începe demersurile pentru aderarea României în acest ERIC.

Contactat telefonic, Nicolae Zamfir, director în timpul încheierii contractelor, nu a vrut să ne ofere informații.

Întârzierea proiectului dar și neincluderea României în consorțiu are deja consecințe.

Livius Trache, cercetător ştiinţific Gradul I, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară: Nu o să mai fie cel mai mare laser. Alții merg din urmă și nu cumpără laserii. Îi fac, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de contracte.

Noul termen de finalizare pentru sistemul Fascicul Gamma de la Măgurele este 2023.

Source

Distribuie știrea