„Este mai ieftin să călătoreşti, este mai ieftin să fii un nomad digital”. Cum a ajuns Bucureștiul preferat de străinii care caută un loc ieftin, unde să lucreze temporar

Bucureştiul este tot mai atractiv pentru nomazii digitali, adică acele persoane care lucrează online de oriunde din lume, în detrimentul marilor metropole europene. Chiriile mici, costul redus al vieţii şi internetul de mare viteză sunt atuurile capitalei României.

05 Iunie 2023, 22:45 Știrile TVR |

Ryan lucrează în industria jocurilor. Este din Marea Britanie şi pentru perioada următoare şi-a mutat biroul la Bucureşti.

Nu are un agajator nou, ci este nomad digital. Îi place să călătorească, iar jobul lui îi permite să lucreze din orice colţ al lumii.

Ryan:Economia merge prost în UK. Este mai ieftin să călătoreşti, este mai ieftin să fii un nomad digital, să călătoreşti în diverse ţări. Am nişte colegi aici, am nişte prieteni, aşa că am decis să vin aici.

Fenomenul nomazilor digitali a luat amploare de când cu pandemia, iar Bucureştiul câştigă tot mai mult teren în rândul acestor persoane.

Arthur Bergeret, antreprenor: „Te gândeşti că vii în România. Ok, nu prea ştii la ce să te aştepţi, dar măcar ştii că poţi să lucrezi. (…) Internetul este foarte bun.”

Un alt mare avantaj al capitalei ţării noastre este acela că are cele mai mici chirii faţă de toate celelalte capitale ale statelor din Uniunea Europeană.

Costul mediu al unei chirii lunare pentru o garsonieră în cartierele mărginaşe din Bucureşti se apropie de 330 de euro, cu 100 de euro mai puţin faţă de capitala vecilor noştri bulgari şi la jumătate de preţ comparativ cu garsonierele care se închiriază în Viena, Roma şi Berlin. Cel mai scump e să îţi închiriezi o astfel de locuinţă la Paris.

Nomazii digitali care ajung la noi stau, în medie, 2, 3 luni.

Oana Ivan, analist imobiliar: „Caută spaţii mici. Pot fi studiouri duble, pot fi două camere, pentru că mai primesc vizite. (…) Caută apartamente sau garsoniere care au costuri de mentenanţă previzibile sau mici. Adică fie că au soluţii de energie alternativă. Sunt interesaţi dacă proprietăţile pe care le inchiriază au sau nu terasă.”

Arthur este francez şi, după o vacanţă în România, a decis că Bucureştiul este locul ideal ca să îşi deschidă, împreună cu prietenul său, Hugo, o afacere pentru nomazii digitali.

Arthur Bergeret, antreprenor:Nomazii digitali caută și un loc unde poţi să fii cazat şi unde poţi să lucrezi şi noi avem atunci un spaţiu de coworking şi asta este inclus în preţul de cameră.

Ryan, nomad digital:Cred că mă voi întoarce. (…) Mi-a plăcut atât de mult, încât am nevoie de mai mult de 2 săptămâni.

De pe urma unui nomad digital are de câştigat şi economia ţării, în contextul în care mai bine de o treime din aceste persoane își cheltuiesc venitul exclusiv în locul în care stau.

Source

Distribuie știrea