E mai ușor și mai ieftin să previi decât să tratezi. Ca să-i convingă pe oameni să-și facă periodic analize care le pot salva viața, o caravană cu medici a pornit la drum prin satele din nord-vestul țării și face teste gratuite de prevenire a cancerului de col uterin, pentru femeile cu vârste de până la 64 de ani. Astfel de inițiative sunt însă destul de rare, pentru că România alocă puțini bani pentru prevenirea bolilor grave.
La doar 24 de ani, Daria Sitar are deja doi copii. A făcut testul Babeș-Papanicolau pentru prima dată.
Și Irina Coptil a venit să facă analizele gratuit. Are patru copii și s-a bucurat când a auzit că medicii vin chiar la ea în sat.
Medicii de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca vor străbate satele din Bistrița-Năsăud în perioada următoare, în cadrul acestui program de prevenție a cancerului de col uterin.
Caravana va ajunge și în județele Maramureș, Sălaj, Satu Mare și Bihor.
Este însă unul dintre puținele programe de prevenție la care au acces pacienții.
România cheltuie cu sănătatea pentru fiecare locuitor al său numai 1310 euro pe an, adică mai puțin de jumătate din cât alocă, în medie, celelalte state ale Uniunii Europene.
Iar prevenția este ultima pe lista de priorități, mai ales în mediul rural.
Doar 1% din bugetul Ministerului Sănătății din România merge către programe de prevenție, arată statisticile europene.
În aceste condiții, în țara noastră mor de două ori mai mulți pacienți decât la nivelul Uniunii Europene, din cauza unor boli care ar fi putut fi depistate din timp.