Europa încearcă să rezolve „puzzle-ul Patriot” al Ucrainei. „Avem posibilități limitate”

Având în vedere că Ucraina solicită mai multă apărare aeriană, oficialii încearcă să adune o baterie Patriot din diverse piese de schimb împrăștiate pe continent, scrie The New York Times.

Un plan european de a oferi Ucrainei un alt sistem de apărare aeriană Patriot pentru a-și proteja orașele afectate de loviturile aeriene rusești este în curs de elaborare, piesă cu piesă.

Radarul și cele trei lansatoare de rachete sunt furnizate de Țările de Jos. Unele rachete interceptoare provin de la o coaliție de patru țări condusă de Germania. Un centru mobil de control al focului a fost promis, dar nu se cunoaște încă cine va onora promisiunea. Rachete și lansatoare suplimentare, precum și instruirea ucrainenilor pentru a utiliza sistemul sofisticat, vor fi furnizate de opt țări.

„Avem toate piesele puzzle-ului”, a declarat fostul ministru olandez al apărării, Kajsa Ollongren, într-un interviu acordat înainte de a-și părăsi funcția în această săptămână, ca parte a unei tranziții mult așteptate în guvernul interimar al Țărilor de Jos. „Trebuie doar să le punem cap la cap”.

Puzzle-ul Patriot

Este vorba de puzzle-ul Patriot, așa cum este numit de oficialii NATO sistemul de apărare aeriană asamblat.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că are nevoie disperată de cel puțin șapte baterii Patriot pentru a respinge atacurile din întreaga țară. Președintele american Joe Biden a promis că cinci sisteme occidentale de apărare aeriană vor fi livrate în curând Ucrainei.

România s-a angajat să ofere unul dintre sistemele sale, după angajamente similare din partea Germaniei și Italiei. Încă unul este așteptat din partea Statelor Unite.

Al cincilea ar putea fi livrat prin intermediul unei abordări fragmentate. De luni de zile, aliații își verifică stocurile și caută o modalitate creativă de a furniza încă un sistem Patriot: construirea lui din piese de schimb donate din întreaga Europă.

„Cu toții avem posibilități limitate”, a declarat Ollongren, care a conceput planul după ce Zelensky a solicitat pentru prima dată șapte sisteme Patriot în aprilie. „Dar dacă ne unim forțele, cred că putem realiza acest lucru”.

Un purtător de cuvânt a declarat că guvernul olandez va continua efortul sub conducerea noului ministru al apărării, Ruben Brekelmans, care a preluat funcția marți.

Toate statelor membre ale NATO le este greu să renunțe la oricare dintre cele aproximativ 90 de baterii sol-aer Patriot, despre care cei de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra spun că sunt împrăștiate pe cuprinsul alianței militare – două treimi dintre acestea aparținând Statelor Unite. Pentru țările europene mai mici, care nu-și pot permite sistemele de peste 1 miliard de dolari, donarea chiar și a uneia din stocurile lor prezintă riscuri pentru propria apărare națională.

Cu toate acestea, oferirea de apărare aeriană suplimentară Ucrainei va fi probabil unul dintre puținele angajamente tangibile pe care aliații le vor anunța săptămâna viitoare la o reuniune la nivel înalt a liderilor NATO la Washington – un angajament care ar putea să îl liniștească doar parțial pe Zelensky.

„Ei știu că avem nevoie urgentă de șapte sisteme Patriot, da, pentru a ne salva orașele”, a declarat Zelensky la o conferință de presă cu Biden la reuniunea Grupului celor 7 de luna trecută din Italia. „Și am discutat posibilitatea de a avea cinci dintre ele, este adevărat”.

Însă au avut unele piese de schimb disponibile. După cum s-a dovedit, la fel au făcut și alte națiuni NATO. Iar țările care nu aveau piese de schimb, dar care doreau totuși să contribuie cu ceva, au declarat că vor ajuta la finanțarea sau instruirea celor aproximativ 90 de soldați ucraineni necesari pentru a opera o singură baterie Patriot.

„Unul dintre lucrurile pe care le explorăm chiar acum este interoperabilitatea sistemelor”, a declarat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, la o reuniune NATO de la Bruxelles, luna trecută. El a spus că Suedia ia în considerare „o serie întreagă de măsuri cu care am putea contribui la acest puzzle”, dar nu a spus explicit ce.

Suedia și Țările de Jos se numără printre cele șapte țări NATO din Europa care dispun de sisteme Patriot; celelalte sunt Germania, Grecia, Polonia, România și Spania, potrivit datelor furnizate de Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

„Nu înseamnă că mâine vom avea aceste cinci sisteme, dar vedem, în viitorul apropiat, rezultate bune pentru Ucraina”, a spus Zelensky.

SUA „sunt suprasolicitate”

Cererea lui Zelensky de șapte sisteme a fost cea care a determinat-o pe Ollongren să analizeze modalitatea de a furniza un alt sistem Patriot, chiar dacă Olanda nu are unul de rezervă.

Există o baterie spaniolă poziționată la o bază aeriană turcă sub autoritatea NATO, dar alte trei pe care membrii alianței le aveau staționate în Slovacia au fost toate retrase de proprietarii lor, Germania, Olanda și SUA, potrivit datelor IISS. „Nu avem niciun sistem în Slovacia, iar noi suntem la granița cu Ucraina”, a declarat ministrul slovac al apărării, Robert Kalinak, la reuniunea NATO de luna trecută. Slovacia negociază achiziționarea unor sisteme, a spus el, dar „avem nevoie de un fel de solidaritate pentru următorii doi ani, deoarece am dat tot ce aveam”.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că, prin ultima sa donație, guvernul său a dat deja ceea ce a putut, „dar alții poate pot face mai mult”. Trei dintre cele patru Patriot aflate deja în Ucraina au fost oferite de Germania, care a donat recent și alte două sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T de rază medie de acțiune și conduce, împreună cu Țările de Jos, Norvegia și Danemarca, un efort de livrare a 100 de rachete interceptoare Patriot în următoarele luni.

Statele Unite dețin marea majoritate a arsenalului Patriot din cadrul NATO – 62 de baterii dislocabile, conform datelor IISS – însă unele dintre acestea sunt amplasate în Orientul Mijlociu, în principal pentru a proteja bazele și interesele americane de atacurile aeriene iraniene, precum și în Japonia și Coreea de Sud în cazul unui atac din partea Coreei de Nord sau a Chinei. Administrația Biden redirecționează, de asemenea, comenzile de rachete Patriot plasate de alte țări pentru a se concentra pe trimiterea acestora în Ucraina.

Henry Boyd, expert în apărare aeriană la IISS, care urmărește sistemele Patriot din întreaga lume, a declarat că planul olandez de a asambla unul ar putea fi o soluție limitată pentru Ucraina, având în vedere că Statele Unite „sunt suprasolicitate”, iar europenii sunt „practic deja la nivelul minim”. Dar el s-a întrebat dacă piesele Patriot provenind din țări diferite – cu o gamă de modele învechite și actualizări de software – ar putea fi făcute să funcționeze împreună.

„Există un mare semn de întrebare în ceea ce privește interoperabilitatea”, a spus Boyd. De asemenea, nu este clar, a spus el, „dacă ar fi necesară o muncă suplimentară semnificativă pentru a obține această compatibilitate”.

Ollongren admite că unele piese provenite din Europa s-ar putea să nu funcționeze imediat împreună. „Dar știm, de asemenea, că suntem capabili să rezolvăm problema”, a spus ea, adăugând că Țările de Jos au înființat o echipă de experți tehnici care să meargă în fiecare țară donatoare și să contribuie la asigurarea că toate piesele se potrivesc.

Ea nu a vrut să spună când bateria Patriot asamblată ar putea fi livrată Ucrainei și a evocat, de asemenea, posibilitatea ca aceasta să fie trimisă în părți pentru a înlocui piesele defecte ale sistemelor care sunt deja acolo.

„Există diferite opțiuni”, a spus ea. „Avem toate piesele de puzzle, dar trebuie să vedem cum vrem să arate puzzle-ul”.

Construirea și livrarea unui singur sistem Patriot poate dura până la trei ani, iar oficialii din Statele Unite și Europa încearcă să accelereze producția prin contracte comune și noi fabrici pentru producătorul său, Raytheon. Până atunci, au declarat oficialii, Ucraina ar putea fi nevoită să se mulțumească în curând cu alte tipuri de sisteme occidentale de apărare aeriană, chiar dacă acestea nu sunt la fel de precise sau puternice ca Patriot.

Ollongren a declarat că deficitul a stresat, de asemenea, țările din Europa care au fost inițial reticente în a mai oferi apărarea aeriană. Dar condițiile groaznice de pe câmpul de luptă din Ucraina la începutul acestei primăveri, când muniția a scăzut și un pachet de ajutor militar american a stagnat timp de șase luni, au determinat-o să solicite „mai multă creativitate în ceea ce facem”.

„Există întotdeauna provocări”, a spus ea. Dar după ce a propus puzzle-ul Patriot, „toată lumea a fost cu adevărat conștientă că trebuie să facem acest lucru pentru Ucraina”, a spus ea, „și, de asemenea, că toată lumea poate contribui cu ceva”.

Distribuie știrea