Europarlamentare 2024 – Îngrijorare privind creşterea violenţei politice, după ce un eurodeputat german a fost grav rănit

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale, au anunţat sâmbătă poliţia şi ministrul de interne, care a avertizat împotriva creşterii „violenţei antidemocratice”, relatează dpa, AFP şi Reuters.

Matthias Ecke, în vârstă de 41 de ani, cap de listă al SPD în Saxonia pentru alegerile europene din iunie, a fost lovit de patru necunoscuţi în timp ce punea postere la Dresda, capitala landului estic. Potrivit unei surse a SPD, bărbatul va trebui supus unei intervenţii chirurgicale în urma rănilor suferite.

Înainte de agresiunea asupra lui Ecke, un alt bărbat de 28 de ani care lipea afişe pentru Verzi pe aceeaşi stradă a fost lovit „cu pumnii şi picioarele”, iar anchetatorii bănuiesc acelaşi grup de agresori.

„Dacă se confirmă motivaţia politică, acest act grav de violenţă, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor europene, constituie în acelaşi timp un grav atac împotriva democraţiei”, a subliniat titulara Internelor, Nancy Faeser, într-un comunicat.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a numărat între numeroşii politicieni europeni care şi-au manifestat simpatia faţă de Ecke, declarându-se într-un mesaj pe reţeaua X „îngrozită de acest atac perfid”.

Numărul atacurilor asupra politicienilor din partidele reprezentate în parlament s-a dublat din 2019, arată cifrele guvernului german făcute publice în ianuarie.

Responsabili ai SPD din Saxonia au menţionat un rol în acest sens al partidului de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania), care creşte puternic în sondaje.

„Seminţele plantate de AfD şi alţi extremişti de dreapta sunt pe cale să germineze. Partizanii lor sunt complet dezinhibaţi şi ne consideră clar pe noi, democraţii, ca fiind vânat”, au deplâns liderii regionali ai partidului, Henning Homann şi Kathrin Michel.

Distribuie știrea