”Baza de date cu cetățenii care vor folosi acest instrument este folosită și păstrată la nivel național, în timp ce varianta inițială era ca datele să fie transferate. Cel mai probabil acest instrument va fi folosit de la începutul lunii iulie dacă statele se vor afilia și se vor pregăti până atunci. Sistemul este similar cu ce se întâmplă acum. Acum mergem cu un document printat, de la 1 iulie vom putea merge cu un document digital sau printat. Nu e o mare schimbare în acest sens, dar apar aici niște sincope, și anume la minori, și la statele care fac parte din spațiul Schengen și cei care nu fac parte din spațiul Schengen”, a spus Negrescu.
El a subliniat că Parlamentul European vrea să se asigure ca o persoană care nu provine dintr-un stat care nu face parte din spațiul Schengen nu este dublu verificată atunci când tranzitează mai multe țări ale UE.
Parlamentul European şi statele UE au ajuns joi la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie.
Documentul, denumit ”certificat verde digital” european, trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19, sau are un test negativ recent ori este imunizat după o infecţie cu noul coronavirus.
Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Acordul va trebui apoi să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.