Eurostat: Ungaria, Letonia, Slovacia şi România, cel mai semnificativ avans al preţurilor producţiei industriale în UE, în ianuarie

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut cu 16,4% în Uniunea Europeană şi cu 15% în zona euro, în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2022, arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), potrivit Agerpres.

03 Martie 2023, 13:27 Știrile TVR |

Date Eurostat / FOTO: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în toate statele membre UE în ritm anual, cu excepţia Irlandei (minus 7,2%), iar cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Ungaria (64,6%), Letonia (38,8%), Slovacia (34,5%) şi România (29%).

Eurostat precizează că în ianuarie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un avans de 24,2% al preţurilor la energie şi de o creştere a preţurilor la bunurile de folosinţă imediată (16,4%), a preţurilor bunurilor intermediare (11,8%) şi a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată (9,3%).

În ianuarie, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 2,8% în zona euro şi de 2,2% în Uniunea Europeană, după un avans de 1,1% în zona euro şi de 1,2% Uniunea Europeană, în decembrie.

Cele mai semnificative creşteri ale preţurilor produselor care ies pe porţile fabricilor au fost înregistrate în Slovacia (9%), Cehia şi Ungaria (ambele cu 5,8%) şi Austria (4,9%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 25,2%), Suedia (minus 8%) şi Letonia (minus 5,8%). România a raportat un avans de 1,9% în ianuarie, după o expansiune de 1% în decembrie.

Eurostat precizează că în ianuarie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în special de un declin de 7,9% al preţurilor la energie şi de o creştere a preţurilor la bunurile de folosinţă imediată (1,4%) a preţurilor bunurilor de folosinţă îndelungată (1,5%) şi a bunurilor intermediare (0,8%).

Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.

Source

Distribuie știrea