Peste 131 de mii de elevii s-au înscris pentru această sesiune. Potrivit noilor reguli, copiii au scăpat de triajul epidemiologic, dar vor fi obligați să poarte masca de protecție. Iar eventualele probleme pot fi semnalate la liniile speciale de telefon puse la dispoziție de inspectoratele școlare și Ministerul Educației.
În București, peste 12.000 de elevi vor susține Evaluarea Națională. Toți sunt din promoția curentă. Inspectoratul școlar a pregătit 207 centre de examen, care au fost igienizate și aerisite conform normelor în vigoare.
Accesul elevilor în sălile de examen se face de la ora 8:00 până la 8:30. Candidații au scăpat de stresul triajului epidemiologic și au primit 15 minute în plus pentru a completă căsuța de identificare, care va fi sigilată. Apoi elevii vor avea la dipoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor, care de anul acesta vor teste creativitatea și capacitatea de a folosi noziunile. Nu doar de a le memora. Modelul a fost preluat din testele PISA.
”Au existat mai multe teste de antrenament. Reacţiile au fost foarte polarizate cumva pe tema acestor subiecte noi. Unii au spus că au mult prea puţîn timp la dispoziţie pentru a le rezolva, alţii au spus că timpul li se pare rezonabil. Va fi nevoie de o perioadă de acomodare de mai multe sesiuni astfel încât să devină ceva obişnuit”, spune Rareș Voicu, președintele Asociației Elevilor.
”Ne vom aştepta să vedem o măsură a reformei curriculare implementată în ultimii nouă ani. Este prima generaţie care a făcut clasa pregătitoare şi a avut o programă cu totul schimbată”, spune Daniela Vișoianu, secretar de stat în Ministerul Educației.
”Va fi un moment de bilanț pentru a face o comparație între profilul proiectat al absolventului de gimnaziu în urmă cu 9 ani și profilul realizat în acest moment. Sigur că da, rezultatele vor fi afectate de caracterul atipic al acestui an”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR 2.
Problemele care apar în timpul probelor pot fi semnalate la liniile de telverde puse la dispoziție de inspectorate și minister. Peste 131 de mii de elevi s-au înscris la Evaluarea Națională. Adică aproximativ 90% dintre absolvenții de gimnaziu. Iar în toată țară vor fi 3.850 de centre de examen. Elevii care sunt în carantină sau internaţi în spital vor susţine probele într-o sesiune specială, programată în iulie și care se va încheia până la etapă admiterii în licee.
CALENDAR EVALUAREA NAŢIONALĂ 2021
22 iunie – proba scrisă la limba şi literatură română
24 iunie – proba scrisă la matematică
25 iunie – proba scrisă la limba maternă
29 iunie – afişarea rezultatelor
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2021 – ETAPA SPECIALĂ
5 iulie – proba scrisă la limba şi literatură română
6 iulie – proba scrisă la matematică
7 iulie – proba scrisă la limba maternă
9 iulie : afişarea rezultatelor