Evenimente meteo extreme: Valurile de caniculă care au afectat Europa, de la începutul secolului al XXI-lea

17 Iunie 2022, 16:19 (actualizat 17 Iunie 2022, 16:34) Știrile TVR |

Caniculă

Emisiile de gaze cu efect de seră cresc intensitatea, durata şi frecvenţa valurilor de caniculă, potrivit oamenilor de ştiinţă.

AFP prezintă o trecere în revistă a valurilor caniculare majore care au afectat Europa de la începutul secolului al XXI-lea:

Vara 2021: Grecia şi Spania

De la sfârşitul lunii iulie până la începutul lunii august 2021, Grecia a fost traversată de un val de căldură intensă, descris drept „cea mai mare caniculă după 1987” de către prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, cu temperaturi maxime în jur de 45 de grade Celsius.

Seceta şi temperaturile ridicate au provocat simultan incendii majore în zona Mării Mediterane – în Grecia, Turcia, Italia şi Spania.

Între 11 şi 16 august, un val de căldură intensă a afectat o mare parte din Spania, temperaturile depăşind 45 de grade Celsius în regiunile Andaluzia şi Murcia (sud) ajungând până la 47 de grade Celsius, potrivit agenţiei naţionale de meteorologie Aemet.

Două valuri în 2019, temperaturi record

Vara 2019 a fost marcată de două valuri caniculare în Europa, la sfârşitul lunii iunie şi în a doua jumătate a lunii iulie.

Aceste două episoade ar fi provocat moartea a 2.500 de persoane, potrivit unei estimări a centrului de cercetare CRED al Universităţii din Louvain (Belgia).

Un vârf canicular istoric a fost atins în Franţa la 28 iunie la Vérargues (Hérault, sud) cu 46 de grade Celsius.

La 24 şi 25 iulie, Ţările de Jos, Belgia, Germania şi Regatul Unit au înregistrat temperaturi record: 42,6 grade Celsius la Lingen (nord-vestul Germaniei), 41,8 grade Celsius la Begijnendijk (nordul Belgiei), 40,4 grade Celsius în sudul Ţărilor de Jos şi 38,7 grade Celsius la Cambridge (estul Angliei).

2018: căldură, secetă şi incendii

A doua jumătate a lunii iulie şi începutul lunii august 2018 au fost marcate în Europa de temperaturi foarte ridicate şi de o secetă intensă care a contribuit la scăderea nivelului cursurilor de apă importante, precum Dunărea în centrul Europei.

Perioada a fost marcată în special de incendiile forestiere distructive din Portugalia şi Spania.

2017: incendii şi temperaturi extreme

Mai multe valuri de caniculă au afectat Europa, de la sfârşitul lunii iunie până în prima jumătate a lunii august, în special în sudul continentului. O secetă persistentă a provocat incendii forestiere majore, uneori mortale, în Portugalia.

Spania a înregistrat temperaturi ridicate între 12 şi 14 iulie, în special un vârf de 46,9 grade Celsius la Cordoba (sud), pe 13 iulie, potrivit datelor Aemet.

2015: caniculă timpurie

Europa a fost afectată de o serie precoce de valuri caniculare, începând de la sfârşitul lunii iunie. Anglia a înregistrat un vârf de 36,7 grade Celsius la începutul lunii iulie.

În Franţa, patru valuri de caniculă din vara lui 2015 au provocat 1.700 de decese, potrivit estimărilor unui studiu al agenţiei naţionale de sănătate publică, publicat în aprilie 2019.

2007: Europa Centrală şi de Sud

O îndelungată perioadă marcată de caniculă şi secetă s-a abătut de la sfârşitul lunii iunie până la sfârşitul lunii iulie în ţările din centrul şi sudul continentului european.

Ungaria a înregistrat peste 500 de morţi, în timp ce Italia, Macedonia şi Serbia au fost afectate de numeroase incendii forestiere.

2003: mii de decese

Europa de Vest, cu precădere Franţa, Italia, Spania şi Portugalia, au cunoscut temperaturi excepţionale în prima jumătate a lunii august.

La 1 august 2003, Portugalia a înregistrat un episod canicular în care temperatura maximă record înregistrată a fost de 47,3 grade Celsius la Amareleja (sud).

Persoanele vulnerabile sau izolate au avut cel mai mult de suferit. În Franţa, serviciile de urgenţă s-au confruntat cu un aflux de persoane vârstnice în dificultate.

Lucrările ştiinţifice finanţate de UE au estimat ulterior încă 70.000 de decese în 16 ţări europene în timpul verii anului 2003 asociate caniculei.

Cel mai sumbru bilanţ a fost în Franţa şi Italia: între 15.000 şi 20.000 de morţi în cele două ţări, potrivit unor studii diferite.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea