Lupta strânsă în educație, pentru un post pe perioadă nedeterminată în învățământ. 36 000 de candidați au luptat pentru cele 10 000 de locuri scoase la concurs. Unii au trecut cu greu acest test: din cauza stresului și a emoțiilor au ieșit din examen direct în ambulanță.
Emoţii mari şi probleme la examenul de titularizare încă de la prima oră.
Unii au întârziat la proba scrisă, alţii au plecat din examen cu ambulanţa, după aproape două ore.
Pe cele 10.000 de posturi disponibile la nivel naţional au concurat 36.000 de candidaţi. Cei mai mulţi vor să fie educatori şi învăţători, profesori de sport, de limba română şi de limba engleză.
Titularizarea înseamnă angajarea în învăţământ pe perioadă nedeterminată. Însă, numărul de posturi pentru astfel de educatori, învăţători şi profesori este în continuare mult prea mic. În judeţul Cluj, spre exemplu, din peste 2.100 de posturi scoase la concurs, puţin peste 10% sunt pe perioadă nedeterminată.
Specialiștii în educație cred că învățământul a devenit atractiv şi pentru că au crescut salariile.
Daniela Vișoianu, expert în domeniul educaţiei: De anul trecut avem o salarizare puțin mai mare. Pe zona de pedagogie lucurle au avansat, dar au și mai multe locuri că sunt mai puțini elevi.
Codul roșu de caniculă, cu temperaturi de 40-42 de grade Celsius i-a pus în mare dificultate și pe candidați, dar și pe cei care au organizat acest examen. Unele centre de examen au fost schimbate în ultimul moment, pentru că în sălile respective nu există aer condiționat. Acolo unde nu s-a putut face această modificare au fost chemați în ajutor cei de la DSU, care au venit cu aparate mobile de aer condiționat.
Doar candidaţii care obțin cel puţîn notă 7 la examen se pot titulariză. Rezultatele se afișează pe 23 iulie.