EXCLUSIV 1.000 de foşti militari români instruiesc armata din Congo. Echipa Știrilor TVR îi însoțește în misiuni

În jur de 1000 de foști militari români sprijină guvernul din Republica Democratică Congo în lupta cu rebelii din estul țării. Agenții de securitate români sunt în Goma și instruiesc armata congoleză. Până acum, 4 români au fost uciși în luptele cu rebelii. Colegul nostru, Adelin Petrișor, trimisul special al TVR în Republica Democratică Congo, îi însoțește în misiuni pe foștii militari români, alături de operatorul Relu Calotă.

„Este o zonă deosebit de periculoasă. Rebelii sunt la 20 de km de locul din care transmitem, aeroportul din Goma.

În ultimele luni, rebelii au înaintat foarte mult. Avanposturile agenților de securitate români sunt la 7 km de pozițiile rebelilor. Practic, au înconjurat orașul Goma, capitala unei provincii de 8 milioane de locuitori”, a relatat Adelin Petrișor.

Jurnalistul TVR a stat de vorbă cu Horaţiu Potra, agent de securitate, despre pericolul din zonă și antrenamente.

Adelin Petrișor: Ați pierdut 4 oameni, în februarie și în iunie. Au fost oameni aici, alături de dvs., au plecat în țară și au spus că nu sunt asigurați. De ce nu îi asigurați într-o zonă așa de periculoasă?

Horaţiu Potra, agent de securitate: Suntem contractori privați, avem contract cu o companie privată congoleză. În lume este foarte dificil să găsim asiguratori care să asigure contractori în zona de conflict. Aici este o zonă de conflict. Nu am gasit nicăieri, foarte dificil, până și pentru un guvern e dificil să asigure.

Adelin Petrișor: De ce vă supără termenul de „mercenar”? Pentru că, în Dex, „mercenar” înseamnă un soldat care luptă pentru armata altei țări, nu pentru propria țară.

Horaţiu Potra, agent de securitate: Nu spunem neapărat că ne supără termenul de „mercenar”, am putea spune, dacă noi suntem considetați mercenari. Pot fi considetați mercenari și instructorii care instruiesc armata ucraineană. Noi avem aici un contract de instruire a armatei congoleze și, în același timp, suntem obligați să ne apărăm zona de viață și zona de instrucție. Așa că avem obligația și, în caz de atac, trebuie să ne apărăm.

În acest moment, acolo sunt în jur de 1000 de români, foști militari. Cei mai mulți au fost angajați ai MApN, foști angajați în Forțele Speciale, MAI, SPP, SRI, Brigada de Luptă Antiteroristă.

Distribuie știrea