EXCLUSIV Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru: Angajamentul Americii față de România, în privința securității și nu numai, este de neclintit

Angajamentul Americii față de România, mai ales în privința securității, dar și a altor domenii – energie, investiții, valori comune, democrație – este de neclintit, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, într-un interviu în exclusivitate pentru TVR la finalul vizitei președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite ale Americii. El a precizat că fiecare administrație americană a adăugat ”încă o cărămidă la acest parteneriat strategic”.

Șeful statului român a fost primit la Casa Albă de preşedintele Joe Biden, în cadrul unei vizite de lucru. Lui Klaus Iohannis i-a fost acordat de Consiliul Atlantic din Statele Unite premiul Distinguished International Leadership Award. Prestigioasa fundaţie americană a decis ca, pentru 2024, să-i acorde această distincţie președintelui român drept recunoaştere a carierei şi a rolului său de lider transatlantic şi european.

Vizita președintelui Klaus Iohannis la Washington, o situație specială

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a vorbit despre cât de grea este organizarea unei primiri la Casa Albă în condiții de campanie electorală, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TVR. Acesta a precizat că prezența în SUA a președintelui Iohannis ”a fost o situație specială”, având în vedere că ”dintre șefii de stat din Europa Centrală și de Est care au fost primiți la Casa Albă de când președintele Biden și-a început mandatul sunt președintele Volodimir Zelenski și președintele Andrzej Duda împreună cu premierul Donald Tusk, anul acesta”.

Cred că această vizită este cu atât mai importantă cu cât lista celor care au fost primiți la Casa Albă este atât de scurtă. Ambasada pe care o conduc a făcut eforturi incredibile pentru a organiza această vizită, având în vedere că a fost construită în funcție de premiul pe care președintele l-a primit și de agenda președintelui Iohannis. (…) Ca să programezi o vizită de lucru cu câteva săptămâni înainte în funcție de agenda președintelui României la Washington este cu adevărat o performanță, cred eu”, a precizat acesta.

Ajutorul României pentru Ucraina

Președintele Klaus Iohannis a menționat pentru prima dată, în contextul vizitei de lucru de la Washington și după întâlnirea cu omologul său american, Joe Biden, că România analizează posibilitatea de a ajuta Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriene.

Ambasadorul României în Statele Unite a precizat că sistemele ”pentru care România a achitat o sumă considerabilă, de peste patru miliarde de dolari pentru șapte sisteme Patriot, nu au ajuns toate în țară încă. (…) Ele au fost gândite să acopere teritoriul național al României.”

Un sistem care ar urma să fie transportat în Ucraina înseamnă că el ”trebuie să fie înlocuit de alte sisteme similare sau sisteme complementare și acest lucru face obiectul unor discuții aprofundate și tehnice, mai ales cu partea americană”, a explicat Muraru.

Românii ar putea călători fără vize în Statele Unite cel mai devreme la sfârşitul anului viitor, a declarat ambasadorul României la Washington. S-au făcut progrese incredibile, iar ţara noastră ar putea intra în Programul Visa Waiver în 2025, spune ambasadorul. Însă mai întâi trebuie redusă semnificativ rata de refuz şi trebuie încheiate acorduri de combatere a terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere.

Muraru: Angajamentul Americii față de România, în privința securității și nu numai, este de neclintit

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, în cadrul vizitei la Casa Albă. Șeful statului român a dorit să-i mulțumească lui Mike Johnson pentru sprijinul neobosit pe care l-a dat în trecerea pachetului de asistență pentru Ucraina, potrivit ambasadorului Andrei Muraru, ”și apoi să dea acest semnal că România va lucra cu administrația care va fi aleasă de către poporul american“.

”Important este că acest angajament al Americii față de România, mai ales în privința securității, dar și a altor domenii – energie, investiții, valori comune, democrație – este de neclintit. Și așa a fost și când a fost președintele Clinton, și când a venit președintele Bush și apoi în timpul președintelui Obama. Fiecare administrație americană, fie că a fost vorba de republicani sau democrați, și-au arătat încrederea față de România și au lăsat ceva în urma lor punând încă o cărămidă la acest parteneriat strategic”, a declarat  ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru.

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin. Sursa: Profimedia Images

SUA anunţă un ajutor militar de şase miliarde de dolari pentru Ucraina

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierile în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congres, transmite AFP.

Distribuie știrea