Patru aeronave F16 româneşti vor prelua misiunea de poliţie aeriană în Ţările Baltice, anul viitor. Este a treia oară când Forţele Aeriene vor avea o astfel de misiune, în cadrul NATO. Despre misiunea de anul trecut din Ţările Baltice s-a spus că a fost cea care a avut cele mai multe interceptări, până în acel moment. Iar de astăzi, piloţii spanioli de F18 Hornet sunt şi ei pregătiţi de decolare, alături de piloţii români, în cazul unei alerte aeriene la noi în ţară.
Carpathian Vipers au avut această misiune anul trecut, din aprilie până în iulie. În august 2023, când detaşamentul s-a întors în România, comandantul Carpathian Vipers declara că misiunea fost plină de provocări.
Cdor. Cosmin Vlad, comandantul Detaşamentului Carpathian Vipers: Am fost detaşamentul care în ultimii ani a avut cele mai multe misiuni de interceptare în Ţările Baltice. Marea Baltică este o mare foarte activă, foarte multe mişcări atât de nave, cât şi de aeronave ale Federaţiei Ruse în zonă. Nu as putea spune că e un război psihologic, dar cu siguranţă este un joc de-a şoarecele şi pisica. Au fost momente în care am fost decolaţi şi chiar de 2 ori pe zi, momente în are am fost nevoiţi să interceptăm chiar şi 3 grupuri de aeronave.
Din 2004, de când Estonia, Letonia şi Lituania au aderat la NATO, aliaţii au început misiunile de poliţie aeriană din baza lituaniană Siauliai. Însă după ce Rusia a invadat Crimeea, misiunile au fost suplinite, de la o bază din Estonia.
Cdor. Mihăiţă „Mitză” Marin, locţiitorul comandantului Detaşamentului Carpathian Vipers: Misiunea de poliţie aeriană este una pe timp de pace, iar sarcina principală este acea de a descuraja orice fel de aeronavă de a intra în zona de responsabilitate a NATO, precum şi a oferi asistenţă aeronavelor care au probleme în zbor.
De acum, spaniolii au preluat oficial misiunea de poliţie aeriană întărită în România, pentru următoarele 4 luni.
Detașamentul spaniol este format din aproximativ 150 de militari și opt aeronave F-18 Hornet.