EXCLUSIV Echipa TVR, prinsă în schimbul de focuri din regiunea Harkov. Corespondență de la trimisul special, Alex Costache: “Sunt bombardamente puternice chiar în acest moment, militarii ne-au spus să stăm culcați”

În contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov se eliberează câte o bucată de teren, dar zona este tot nesigură. Încă sub şocul atrocităților săvârşite de armata rusă şi abia descoperite la Kupiansk, localnicii sunt speriați și dezorientați. În orașul abia eliberat din mainele rușilor tot nu au liniște. Se bombardează continuu. A simțit amenințarea directă și echipa TVR trimisă în Ucraina, aproape de granița cu Rusia.

18 Septembrie 2022, 18:03 (actualizat 18 Septembrie 2022, 18:22) Știrile TVR |

Alex Costache, jurnalist TVR:Sunt bombardamente puternice chiar în acest moment, iar militarii ne-au spus să stăm culcați pe jos. Acum trebuie să plecăm. Ne-au spus să plecăm imediat“.

Momente de mare îngrijorare au fost trăite de echipa Știrilor TVR în Ucraina. Exact când colegii noștri se pregăteau să filmeze un nou reportaj, două bombardamente extrem de puternice au zguduit zona. Ghidul care îi insoțește a văzut totul.

Andrei Kovalenko: “Eram la intrarea în oraşul Kupiansk, au fost fouă explozii, foarte aproape de noi. Poate la o distanţă de 20 – 25 de metri de noi. Am văzut explozia în pădure”.

În orașul Kupiansk, foarte aproape de granița rusă, luptele continuă. După ce au pierdut așezarea, rușii au început să-l bombardeze cu furie. Acesta a fost și motivul pentru care armata ucraineană nu a lăsat jurnaliștii să intre în oraș.

La intrarea în Kupiansk, am întâlnit-o pe Oksana și pe fiul ei, Ilyia.

Rudele lor din Harkov au venit să îi ia după ce orașul a fost eliberat. Femeia povestește cum a fost să trăiască cu rușii pe străzi.

Și Maksim și Lena au fugit din zonele eliberate unde rușii au început să atace din nou.

Ne-au vorbit despre cele 5 luni în care au fost sub ocupație, de la începutul lunii aprilie până acum, în septembrie.

Maksim: A fost foarte greu, foarte greu. Ne-au chinuit, ne-au bătut, ne-au torturat. Au furat, inclusiv maşini. Nu numai militarii ruşi, ci şi cei din Luhansk şi Doneţk“.

Lena:A fost înspăimântător, înspăimântător. Uneori nici nu puteam ieşi din casă, pentru că erau amplasaţi chiar acolo“.

După eliberarea regiunii Harkov de către armata ucraineană, ies la iveală ororile comise de ruși. În întreaga regiune au fost descoperite 10 camere de tortură. Una dintre ele în Shevchenkove, un sat de lângă Kupiansk.

Aici era o celulă. Iar aici erau ţinuţi pe scaune mai mulţi oameni. Aici erau cuşti pentru prizonieri. Erau ţinuţi câte unul, câte doi. Acolo era toaleta. Aici era o carceră. Cine era băgat aici nu se putea întinde pe sol. Trebuia să stea pe scaun sau în picioare“.

Localnicii povestesc și ei despre tortura la care au fost supuși locuitorii luaţi prizonieri sau soldații ruși care refuzau să mai lupte.

Igor: “A venit aici armata, a venit şi procuratura militară, miliţia aresta oameni, erau încătuşaţi, erau bătuţi. Oamenii erau bătuţi cu o frânghie udă pe spate, pe degete, pe picioare, peste tot. Şi pe mine m-au bătut. Aici, oamenii erau reţinuţi şi filtraţi”.

Sașa: “Au murit mulţi oameni, în diferite raioane. Sunt gropi comune iar unii aveau mâinile legate la spate. Nu ştiu ce să mai spun, a fost înspăimântător”.

Kupiansk a fost foarte important pentru armata rusă. Era un centru logistic de aprovizionare a trupelor pe frontul din Donbas.

Source