EXCLUSIV Familiile jihadiştilor care au luptat în Siria se întorc acasă. Albania face eforturi să repatrieze soții și copii ai unor luptători care au sprijinit grupările teroriste

La mai bine de doi ani de la înfrângerea grupării teroriste Stat Islamic, mii de cetățeni europeni, membri ai familiilor jihadiștilor, sunt în continuare în insalubrele tabere de refugiați din Siria. Albania este una dintre țările care au încă oameni în zonele controlate acum de kurzi. Guvernul de la Tirana a reușit să aducă acasă un mic grup de femei și copii, membri ai familiilor unor luptători ISIS. Mulți alți albanezi însă au rămas în continuare în tabăra din Siria. Un reportaj exclusiv de Adelin Petrișor.

14 Septembrie 2021, 20:53 (actualizat 14 Septembrie 2021, 20:56) |

Edi Rama, premierul Albaniei, deschide drumul unui șir de femei și copii aduși din Siria.

Imaginile sunt de luna trecută, când autoritățile de la Tirana au adus acasă 19 persoane din familiile unor jihadiști albanezi care au luptat de partea Stat Islamic.

Lejdi Dervishi conduce Centrul pentru Combaterea Extremismului, din subordinea premierului albanez. Instituția se ocupă de reintegrarea albanezilor care, în ultimii 9-10 ani, au trăit alături de DAESH ororile războiului din Siria.

Lejdi Dervishi, Director, Centrul pentru Combaterea Extremismului: „Mamele şi copiii sunt într-un centru de reabilitare şi sunt sub supravegherea nu doar a structurilor de forţă, ci şi a medicilor, psihologilor şi psihiatrilor pentru a putea fi reintegraţi cât mai repede cu putinţă, când procurorii vor decide dacă aceşti oameni vor fi puşi sub acuzare sau vor fi cetăţeni liberi ce se vor putea reintegra în comunitate„.

Deși gruparea teroristă a fost înfrântă de mai bine de doi ani, Albania a reușit să repatrieze din Siria doar 25 de femei și copii.

Jul Kasapi este reporter la A2, o televiziune de știri din Tirana. El a ajuns în tabăra siriană în care sunt ținute familiile jihadistilor, cu mult înaintea guvernului albanez.

Jul Kasapi, reporter: „Au făcut ceva eforturi pentru a-i aduce acasă pe aceşti oameni, însă procesul este lent. Sunt încă mulţi în Al Hawl. Sunt orfani lăsaţi singuri în tabăra de refugiaţi. Situaţia de acolo nu-ţi permite să stai prea mult în zonă. Inclusiv viaţa îţi e pusă-n pericol în tabără„.

Potrivit estimărilor jurnalistului, în Siria mai sunt în prezent în jur de 20-30 de albanezi, membri ai familiilor jihadiștilor. În afară de aceștia însă, în închisorile kurde, ar mai putea fi și un număr necunoscut de albanezi care au luptat pentru ISIS.

Jul Kasapi, reporter: „Ei (nr. Guvernul) nu pot aduce acasă femeile şi copiii. Imaginaţi-vă cum ar fi în cazul luptătorilor. Ei nu găsesc femeile şi copiii, cum să găsească luptătorii…Cum văd eu lucrurile, ei nu par să dorească să aducă şi luptătorii„.

Lejdi Dervishi, Director, Centrul pentru Combaterea Extremismului: „Noi considerăm că femeile şi copiii sunt grupul vulnerabil care trebuie să se întoarcă în Albania. Poate că pentru foştii luptători, teroriştii, sunt anumite condiţii care trebuie îndeplinite, pe care nu le ştiu în detaliu, dar ce ştiu e că Guvernul continuă efortul pentru aducerea tuturor cetăţenilor„.

Potrivit estimărilor oficiale, în jur de 150 de cetățeni albanezi au plecat în Siria pentru a sprijini grupările teroriste din regiune. Numărul real ar putea fi însă mult mai mare.

Source

Distribuie știrea