EXCLUSIV Mărţişorul, expus pe clădirea primăriei din San Fernando de Henares. Români şi spanioli, prezenţi la inaugurarea expoziţiei „8 femei românce care au schimbat lumea”

Câteva localităţi din Spania au adoptat sărbătoarea Mărţişorului pe care o consideră o bogăţie culturală. Aşa că unii spanioli îl poartă în piept cu mândrie, ca să le poarte noroc. În luna martie publicul spaniol va cunoaşte şi 8 femei românce care au schimbat lumea. Un reportaj de Oana Dobrescu.

În San Fernando de Henares 10 la sută din populaţia oraşului este de origine română. Pentru prima dată autorităţile locale au arborat pe clădirea primăriei simbolul mărţişorului.

Edilul localităţii ne-a mărturisit că românii reprezintă o bogăţie culturală pentru comunitate, iar de curând a fost dezvelită şi o placă a poetului Mihai Eminescu în cadrul bibliotecii municipale.

CITEŞTE ŞI 1 martie, Ziua Mărțișorului. Tradiție, mit și origini

No article selected.

Primarul oraşului Dan Fernando de Henares: Acest schimb cultural între cultura spaniolă și cea română îmbogățește nu doar comunitatea românească ci și populația din San Fernando de Henares de origine spaniolă.

Inițiativa aparţine Asociaţiei româneşti care a reuşit să aducă simbolul primăverii şi în Rivas, o altă localitate din apropierea Madridului.

Sorin Ciobanu, președintele Asociației Nuestras Costumbres Rivas: Planul Asociaţiei noastre Nuestras Costumbres este să facem atât de cunoscut mărţişorul românesc încât să fie la acelaşi nivel ca trifoiul irlandez sau o sărbătoare ca Halloween sau Anul nou chinezesc.

Mărţişorul a fost sărbătorit şi de românii şi de spaniolii prezenţi la inaugurarea expoziţiei 8 femei românce care au schimbat lumea, printre care, Smaranda Brăescu sau Nadia Comăneci.

Din 2017 UNESCO a declarat mărţişorul patrimoniu cultural al umanităţii.

Piesa centrală a expoziţiei este o fotografie realizată cu ajutorul inteligenţei artificiale în care fiecare dintre noi ar trebui să ne regăsim mama sau bunica.

Distribuie știrea