EXCLUSIV Mărturii din inima Kievului: De la ora 5.00 toată Ucraina nu mai doarme. Încercăm să ne păstrăm calmul, însă mulți oameni părăsesc orașul

Experienţa unui război lasă urme adânci și schimbă radical destine. O familie de ucraineni, care a mai trecut în 2014 prin acest coșmar și care acum este prinsă în Kiev, a stat de vorbă cu jurnalista TVR Diana Dumitrașcu. Cei doi soți și-au luat atunci copiii și au fugit din Lugansk în România. Au învățat că esențial este să pleci cât mai repede și cât mai departe de conflict. Mărturiile lor, în exclusivitate pentru TVR, în materialul următor.

24 Februarie 2022, 22:27 (actualizat 24 Februarie 2022, 22:52) |

Svetlana Tuhareva: Astăzi, la ora 5 dimineața, au început bombardamentele în Kiev. Am auzit patru explozii și zgomotul avioanelor. De la ora 5.00 toată Ucraina nu mai doarme.

Este ceea ce au trăit Svetlana, soţul ei şi cei 6 copii minori ai lor în ziua în care Rusia a atacat Ucraina.

Svetlana Tuhareva: De dimineață, în oraș e panică. Încercăm să ne păstrăm calmul, însă mulți oameni s-au urcat în mașini și părăsesc orașul, de aceea la ieșirile din localitate s-au format ambuteiaje de coșmar. Cei care nu au plecat s-au repezit la magazine. Dimineață, cozile de la supermarketuri ajungeau până afară, dar acum s-au redus.

În cartierul din Kiev în care Svetlana locuieşte cu familia ei, străzile sunt aproape goale. Puţinii oameni care au îndrăznit să mai iasă din case au mers la bancomat pentru a scoate bani sau la supermarket pentru cumpărături. Mulţi îşi fac provizii consistente, aşa că marfa dispare rapid de pe rafturi.

Familia Svetlanei a mai trăit o astfel de experiență. În 2014, ea, soţul şi copiii au fugit din Lugansk. Un an mai târziu, au ajuns în România şi s-au adăpostit la noi o perioadă. Le-a fost bine, dar după un timp s-au reîntors în Ucraina, la Kiev, şi au sperat la o viaţă liniştită. Acum sunt nevoiți din nou să fugă din calea războiului.

Svetlana Tuhareva: Atunci eram pe o bucată a Ucrainei unde aveau loc astfel de acțiuni. În prezent, asta se întâmplă în toată Ucraina. Nici nu ne-am gândit că acest lucru se va întâmpla cu Kievul, cu capitala noastră.

Potrivit Svetlanei, autorităţile de la Kiev comunică permanent prin intermediul presei evoluţia evenimentelor. Au făcut apel la calm şi au dat asigurări că situaţia este sub control.

Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România spune că momentan Kievul e bine apărat.

Păun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei în România: “După ultimele date, la orele 13.00: au fost doborâte 6 avioane de luptă rusești, un număr mare de elicoptere, un număr mare de tancuri și de blindate. Au fost luați inclusiv și prizonieri soldați ruși. Atacurile sunt foarte masive. E foarte greu de a-i ține. Kievul încă nu este înconjurat, Kievul este foarte bine apărat. Lumea e calmă și, cel mai important, că există un avânt de patriotism al populației. Dacă ne uităm bine la hartă, e o încercuire și încearcă să se ducă masiv spre orașele mari.”

Svetlana Tuhareva: Viitorul nu e scris pe piatră. Noi nu ne pregăteam să plecăm nicăieri până astăzi dimineață. Nici măcar nu ne-am gândit la asta. Dar având în vedere că situația este neclară și nici nu poate fi vorba de stabilitate, bineînțeles că apar gânduri pentru un plan B, C, variante de rezervă.

De-a lungul zilei, imaginile cu miile de ucrainieni disperaţi să părăsească oraşul au făcut înconjurul lumii. Cozi kilometrice de maşini au fost filmate la toate ieşirile din Kiev.

Source