EXCLUSIV. Oleksiy Danilov, personaj cheie la Kiev: Dorința Rusiei este prăbușirea Europei. Ajutorul fiecărei țări e extrem de important pentru noi

Un acord bilateral de securitate si de sprijin reciproc! Este documentul la care lucrează România și Ucraina, în această perioadă, pentru a ține piept unui vecin violent cum este Rusia. Sunt doar câteva din declarațiile făcute într-un interviu, în exclusivitate, pentru TVR, acordat de secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei, Oleksiy Danilov. El spune că un astfel de acord este important nu doar pentru țările din zona ex-sovietică, ci și pentru întregul spațiu comunitar.

În ce măsură puteți vorbi despre acest lucru ? Explicați ce ar putea conține un astfel de acord. Ce asistență specifică în materie de apărare și securitate națională dorește Ucraina din partea României și ce asistență similară poate oferi Ucraina României?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: În primul rând, aș dori să spun următorul lucru: avem deja trei acorduri semnate cu Marea Britanie, Germania și Franța. Aceasta se află în procesul de implementare a acordurilor care au fost încheiate la summitul NATO de la Vilnius și, având în vedere că România este vecinul nostru, un bun vecin, trebuie să avem relații de prietenie și să le formalizăm cu documente corespunzătoare înainte de a adera la NATO. Și aș dori să subliniez că acesta este un acord bilateral de asistență bilaterală. Situația cu Marea Neagră este foarte importantă. Suntem aliați aici, iar securitatea în Marea Neagră este extrem de importantă pentru noi, nu numai pentru noi, ci și pentru vecinii noștri. Având un vecin nebun în Rusia, având în vedere faptul că un Hitler al zilelor noastre pe nume Putin se află acum la putere acolo, există un pericol nu numai pentru țara noastră, ci și pentru români. Și pentru ca noi ştim cum vom acționa într-o anumită situație, dacă aceasta se va produce, trebuie să avem un astfel de acord cu dumneavoastră. Subliniez încă o dată că, în orice caz, este vorba de interesul comun.

În octombrie anul trecut, la București, președintele Zelensky a declarat că, de la începutul războiului de amploare, România a ajutat Ucraina cu cincisprezece pachete de asistență militară. Dacă puteți vorbi despre asta, în ce constă această asistență acordată României?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: Aș dori să subliniez încă o dată că România este un stat membru NATO, iar România este o țară care înțelege situația legată de teritoriul nostru. România, în calitate de vecină a Republicii Moldova, ca parte a teritoriilor care au fost ocupate până în prezent de Federația Rusă. Așa ar trebui spus… În ceea ce privește problema transnistreană, România înțelege că are un interes comun să ne ajute pentru ca noi să nu ne predăm acestui dușman. Și dacă Federația Rusă înaintează, dacă nu îi oprim pe ruși pe teritoriul nostru, atunci trebuie să țineți cont de faptul că dorința Rusiei nu este doar de a pune mâna pe țara noastră, nu este doar de a pune mâna pe Moldova, nu este doar de a pune mâna pe acele țări care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică, este o sarcină mult mai mare, prăbușirea Uniunii Europene. Acesta este obiectivul pe care și l-au stabilit prin acțiunile pe care le întreprind astăzi. De aceea, ajutorul fiecărei țări, inclusiv al României, este extrem de important pentru noi. Și suntem recunoscători poporului roman și conducerii României care au luat decizia de a oferi acest ajutor. Nu pot să subliniez ce fel de asistență a fost, având în vedere anumite probleme de securitate, dar a fost vizibilă, a fost foarte importantă și a fost foarte oportună, iar noi suntem sincer recunoscători pentru acest lucru.

Tot în octombrie, la București, președintele Zelensky i-a cerut președintelui Johannis ca România să accelereze procesul de pregătire a piloților ucraineni pentru F-16 din România Întrebarea: când vor începe piloții ucraineni aceste pregătiri în România?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: Vreau să spun că antrenamentele sunt deja în curs de desfășurare. Nu voi menționa țările în care piloții noștri se antrenează în prezent. Și aș vrea să subliniez încă o dată că suntem foarte recunoscători părții române pentru toată asistența pe care ne-o oferă. Am convenit deja că această asistență este oferită în cele mai private circumstanțe. Pentru că inamicul este insidios. Și știți că atunci când sunt atacuri pe teritoriul nostru, din păcate, uneori ele îi afectează și pe vecinii noștri români, ceea ce este un fapt dovedit. Noi nu am vrea să aveți de suferit de pe urma agresiunii rusești. Și subliniez încă o dată că problema numărul unu pentru întreaga comunitate democratică este de a pune capăt actiunilor rușilor anume aici. Și suntem gata să facem acest lucru, dar avem nevoie de ajutor și asistență cu arme, arme și mai multe arme. Aveți un istoric de cooperare cu NATO. Sunteți o țară care este membră a NATO. Și sunt mai mult ca sigur că liderii dumneavoastră, liderii dumneavoastră militari, înțeleg aceste procese. Iar problema ne privește și pe noi. Și nu doar în ceea ce privește cooperarea noastră cu românii. Este foarte, foarte important pentru noi.

Anul trecut, din păcate, în România au avut loc patru incidente de securitate în care au fost implicate drone rusești. Este vorba despre drone sau fragmente de drone rusești lansate din porturile dunărene Izmail și Reni, care au intrat în spațiul aerian românesc și s-au prăbușit pe teritoriul României. Din fericire, aceste drone nu au lovit nicio casă și nici nu au nimerit pe persoane. Din punctul de vedere al Ucrainei, care ar trebui să fie poziția sau atitudinea României atunci când astfel de drone rusești intră în spațiul aerian românesc?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: Bineînțeles, ne-am dori foarte mult să le distrugeți cu apărarea voastră aeriană. Și asta este ceea ce va fi cel mai probabil discutat în toate acordurile, astfel încât să avem o responsabilitate comună pentru granițele noastre comune, când, pe de o parte, este România, iar de cealaltă parte este Ucraina. Asta este în zona Reni, asta este în zona Izmail, asta este în zona altor orașe. Și aici este extrem de importantă cooperarea comună a militarilor în această chestiune. Nu am vrea ca Rusia, avioanele rusești, rachetele rusești care vin pe teritoriul nostru să facă rău vecinilor și prietenilor noștri.

Am observat că politicienii extremiști și populiști sunt în creștere peste tot în lume, în SUA, în Europa și chiar în România, punând la îndoială ajutorul acordat Ucrainei. Ce puteți spune despre acest lucru ? Ce le puteți spune celor care votează astfel de politicieni extremisti sau populiști?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: Am fost atenți în ultima vreme, iar acesta este un proiect al Federației Ruse. Acesta este un proiect al Rusiei lui Putin, care intervine în procesele politice ale altor țări. Și aceasta este o provocare pentru aceste țări. Pentru că atunci când partidele de extremă-dreapta primesc sprijin din partea Moscovei, acesta este un proces foarte periculos în marea majoritate a cazurilor. Acesta este un proces prin care vor să influențeze Uniunea Europeană, țările Uniunii Europene. Trebuie să luați în considerare faptul că extrema dreaptă este periculoasă şi vizează prăbușirea Uniunii Europene. Dacă Uniunea Europeană crede că ar trebui să închidă ochii la acest lucru, pot spune că este o provocare uriașă. Există o mulțime de procese periculoase care se desfășoară sub umbrela procesului pretins democratic. Pentru că extrema dreaptă, care a fost la mijlocul secolului trecut, în anii ’20, aduce o situație foarte periculoasă. Este un lucru foarte, foarte periculos, extrema dreaptă. Și trebuie să înțelegem că, dacă nu există un vaccin împotriva lor acum, vor continua cu siguranță să facă ceea ce a făcut Hitler cândva, ceea ce a făcut Hitlerul modern numit Putin cândva. Ce este aceasta? război, război și iar război!

Pot spune că astăzi conflictele, conflictele militare care există, toate au pornit doar de la Moscova. Acest lucru este valabil pentru Transnistria, este valabil pentru Abhazia. Acest lucru este valabil și pentru Osetia. Același lucru este valabil și pentru atacul asupra Georgiei. Acest lucru este valabil pentru țara noastră și pentru multe, multe alte conflicte în care se amestecă în mod constant. Iar acum au influență politică și financiară asupra anumitor partide politice din Uniunea Europeană, ceea ce este foarte periculos.

Există informații că George Simion este liderul unui partid considerat extremist din România, partidul se numeste Alianța pentru Unirea Românilor, are interdicție de intrare în Ucraina. Puteți explica de ce are această interdicție? Și dacă puteți detalia unde, când și cum, ce anume a făcut? Există vreo dovadă în acest sens, când expiră interdicția sa și dacă va fi prelungită sau nu?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: Ce se referă la interdicția de intrare în țară pentru o anumită persoană, aceste informații sunt absolut clasificate și nu le puteți obține în domeniul public. În ceea ce privește orice cetățean al țării dumneavoastră, dacă are anumite interdicții pe teritoriul oricărei țări, există ministerul de externe care trebuie să facă o cerere oficială cu documente în conformitate cu Ministerul nostru de Externe, care are, să spunem, dreptul. Trebuie să dea răspunsuri în acest sens. Nu există niciun alt oficial pe teritoriul țării noastre, ca și pe teritoriul oricărei țări, deci este singurul care poate interpreta legea în mod direct în legătură cu o situație care implică un anumit cetățean. Aceasta este practica normativă a întregii lumi democratice și civilizate. Și în acest fel puteți obține răspunsuri la anumite întrebări referitoare la orice cetățean al țării dumneavoastră, dacă acesta are probleme din altă țară.

În acest moment, la doi ani de la începerea războiului la scara larga declansat de Federația Rusă în Ucraina, situația pe front este extrem de dificilă. Rușii sunt în ofensivă, au capturat Avdiivka, iar livrările de arme și muniții de pe din Vest întârzie. Pachetul de ajutor american a fost blocat în Congresul SUA. În acest moment, din punct de vedere pragmatic, tehnic vorbind, ceea ce Ucraina are nevoie în acest moment pentru a schimba cursul războiului. Vreau să subliniez că nu a fost niciodată ușor. Având în vedere că agresiunea Federației Ruse, care a început în 2014 și în februarie 2022, a intrat într-o altă fază din a patra parte a anului şi nu am avut nicio zi ușoară. Aceasta în primul rând. În al doilea rând, pentru a inversa această situație, avem nevoie de trei componente, iar acestea sunt cunoscute de toți partenerii noștri. Acestea sunt armele, armele și, din nou, armele. Dacă avem suficiente arme pentru a putea rezista acestui agresor, nu uitați că vecinii noștri nu vor avea niciun fel de probleme în viitorul apropiat. Dacă unele țări nu înțeleg procesele care au loc, vreau să subliniez faptul că ne aflăm deja într-o stare de al treilea război mondial. Dacă cineva vrea să închidă ochii ca un copil și să nu vadă acest lucru, atunci aceasta este o mare problemă. Și aceasta constă în faptul că lumea s-a schimbat, multe procese s-au schimbat, iar răspunsul la întrebarea de ce la 24 februarie, toată lumea, fără excepție, a prezis că țara noastră nu va rezista agresiunii, că vom cădea într-o perioadă scurtă de timp, că vor prelua întreaga noastră țară. Din anumite motive, țările nu vor să răspundă la această întrebare. Și înțelegem ce se întâmplă. Pentru că astăzi trăim într-o lume complet diferită și trebuie să o analizăm foarte atent și să înțelegem cine are ce planuri are astăzi.

Lupta se dă între lumea democratică și autocrații. Autocrațiile trăiesc în lumea lor. Nu au nevoie de acordul Congresului, nu au nevoie de acordul parlamentului și nu au nevoie de acordul propriului popor. Ei iau anumite decizii pe cont propriu. Vorbim despre autocrațiile din Rusia, autocrațiile din Iran, autocrațiile din Coreea, care furnizează arme Federației Ruse. Iată despre ce vorbim. Și aici este locul unde democrația pierde.

Și pot spune că atunci când Rusia s-a îndreptat către Iran și această autocrație precum Coreea pentru ajutor, înseamnă că nu are propriile capacități de a câștiga pe teritoriul nostru, iar ea deja apelează la ei pentru ajutor. Și de aceea avem nevoie de arme chiar acum pentru a da cu putere lovitura Federației Ruse și a pune capăt acestui moment.

Și am vrut să subliniez încă un lucru pe care Rusia nu îl înțelege acum: Rusia este ultima colonie rămasă după cel de-al Doilea Război Mondial. Ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial, toate țările democratice și-au abandonat coloniile, cu excepția Rusiei. Rusia păstrează pe teritoriul său cele mai puternice popoare, pe care le-a colonizat și pe care încearcă să le rusifice, luându-le limba, tradițiile, cultura și făcându-le așa-zis ruși. Dar ei nu pot fi ruși. Ichkeria, acești ceceni, nu pot fi ruși, Daghestanul nu poate fi rusesc, iar tătarii, tătarii din Crimeea, nu pot fi ruși. Scuzați-mă, tătarii. Tătarii din Kazahstan nu sunt ruși și multe dintre popoarele pe care le dețin astăzi. Rusia, în urma acestui război, va fi lipsita de colonii. Și va fi indiferent de dorință sau reticență. Occidentul și liderii, dintre care unii se tem de Rusia, nu ar trebui să se teamă deloc de Rusia. Dacă vă este frică de ceva, veți pierde cu siguranță. De aceea nu ne este frică de ei. Am înțeles cum se va sfârși cu victoria noastră.

O întrebare pentru cei de la apărare poate. De ce trupele ucrainene nu s-au retras din Avdiivka mai devreme pentru a evita să fie încercuită? A existat o astfel de posibilitate? De ce nu au plecat mai devreme?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: Vreau să spun că militarii decid în mod independent când să efectueze o anumită manevră, cum să acționeze pe câmpul de luptă. Și rețineți că avem încredere deplină în armata noastră. Ei sunt absolut profesioniști și știu când să facă asta sau cealaltă. Există o avansare a trupelor pe acest sau acel teritoriu. Dar atunci când analizați o anumită secțiune a liniei frontului, țineți minte că acești două mii de kilometri de front care sunt în curs de desfășurare în prezent, trebuie să analizați întreaga linie de front, nu doar o singură parte. Acesta este un punct foarte important, având în vedere ceea ce se întâmplă și atunci când deținem această sau acea parte a frontului, într-un fel ne asumăm un risc, băieții și fetele care sunt soldați curajoși, ei înțeleg că dețin și alte părți ale frontului. Dacă rușii nu ar fi fost întăriți aici, ar fi fost întăriți în alte zone. Așa că întrebarea este când să acceptăm asta ? Depinde de militari.

Care credeți că este cel mai scenariu realist pentru evoluția evenimentelor? Și cât credeți că va dura acest război declanșat de Federația Rusă în Ucraina?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: Aceasta depinde de foarte mulți factori. Din păcate, nu există un răspuns la această întrebare. Am spus încă din primele zile că am intrat într-un război complex și dificil care nu se poate încheia foarte repede, deoarece trebuie să se încheie obligatoriu cu victoria noastră. Care este victoria noastră? Este, în primul rând, pierderea lui Putin. Care este pierderea lui Putin? Aceasta este o situație în care Rusia va începe o mulțime de procese. Și, prin urmare, nu există un răspuns simplu la această întrebare. Multe depind de cât de mult înțelege lumea civilizată amenințarea din partea Federației Ruse, din partea regimului care există acolo. Și încă un lucru: atunci când se crede că democrația poate fi construită în Rusia, este imposibil să se facă acest lucru tocmai pentru că este o colonie, pentru că au o mulțime de popoare colonizate care nu acceptă Moscova astăzi, nu acceptă guvernul lor. Și va veni momentul în care se vor ridica, iar noi trebuie să ne pregătim pentru asta. Occidentul trebuie să se pregătească pentru acest lucru.

Credeți că există un risc real ca Vladimir Putin, ca Federația Rusă să atace un stat NATO? Și explicați-ne, vă rog, de ce?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: În primul rând, el trebuie să ridice miza. El poate opta pentru o astfel de escaladare pentru că nu are altă cale de a-și menține puterea. Rusia trebuie să se afle într-o stare constantă de război. Dacă nu sunt în stare de război, sunt imediat fragmentate, ținând cont de principiul colonial de construire a acestei țări. Și astfel, ei ridică miza aici cu problema coridorului Suzdal, unde vor face un fel de operațiune specială, iar acest lucru a intrat deja în spațiul informational, ce au de gând să facă în această privință.

Întrebarea este dacă NATO va reacționa sau nu la acest lucru. Aceasta este o altă întrebare. Și dacă o face, cum înțelegem cum să învingem Rusia fără intervenție militară? Avem un răspuns la această întrebare, dar trebuie să înțelegem că aceasta ar trebui să fie o poziție comună a tuturor țărilor, bineînțeles, fără excepție. Dar atunci când unele țări pun banii pe primul loc, mai degrabă decât valorile lumii democratice, există o mare problemă. Rețineți că, dacă puneți banii pe primul loc, veți pierde cu siguranță. Pentru că valorile sunt modul în care este construită lumea, modul în care Atotputernicul a construit-o, că ele vor fi dominante, vor fi pe primul loc și trebuie respectate întotdeauna.

Este o întrebare pe care i-am adresat-o dlui Podoliak în decembrie, am pus-o și multor oameni simpli, de pe stradă, în Kiev. Însă, v-aș pune-o și dvs, dle Danilov, ce înseamnă victoria pentru Ucraina și când credeți că va obține ţara dvs. victoria?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: Vom câștiga cu siguranță. Este doar o chestiune de timp. Și ce înseamnă victoria noastră? Este o poziție clară pe care ne-am format-o. A fost formată de președintele nostru. Și este după cum urmează: granițele de nouăzeci și unu, răspundere penală pentru fasciștii lui Putin și clica fascistă pentru toate crimele pe care le-au comis. Despăgubirea pentru prejudiciile cauzate este deplină, să spunem, despăgubiri pentru tot și toate lucrurile pe care le-au făcut aici. Iar situația legată de securitatea pentru viitor este, de asemenea, o chestiune care ține de victoria noastră.

Ultima noastră întrebare. Ca jurnalist român, am relatat mult din regiunea Cernăuți, de aici din Ucraina. Etnicii români din această regiune ni s-au plâns de multe ori că, potrivit unei legi ucrainene din 2017, nu vor mai putea avea posibilitatea să studieze în limba maternă, decât într-o mică măsură. Ştim, evident, că în decembrie anul trecut, Ucraina a modificat legile privind minoritățile naționale. Şi aş vrea să vă întreb în ce măsură aceste noi legi rezolvă lucrurile, rezolvă toate aceste plângeri care vin din partea etnicilor români care se găsesc mai cu seama în regiunea Cernăuţi din Ucraina?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: Vreau să spun că ei sunt cetățeni ai țării noastre. Avem o Constituție, avem legile noastre. Și, conform legilor noastre, fiecare cetățean trebuie să cunoască limba noastră, care trebuie studiată, care trebuie respectată. Ar fi ciudat dacă pe teritoriul României ar exista oameni care să nu vorbească limba română. Și, în același timp, să spunem, să se considere cetățeni români. Ei bine, acest lucru nu este chiar corect. În ceea ce priveste minorităţile, avem un mare respect pentru minorități. Suntem o țară multinațională. Avem un mare respect pentru toată lumea și vom face tot posibilul pentru a ne asigura că limba, cultura, tradițiile minorităților care se află pe teritoriul nostru sunt păstrate cu respect. Și nu vom permite niciodată ca aceasta să fie defăimată de cineva. Acesta este un lucru foarte important, pentru că sunt multe naționalități în diversitate, aceasta este puterea noastră. Noi nu spunem că ar trebui să existe, să spunem, o limbă dominantă, așa cum au vrut rușii.

Acceptăm pe toată lumea, dar nu putem permite ca limba rusă să fie dominantă. Limba rusă este foarte periculoasă pentru toată lumea. De ce? Pentru că declarația lui Lavrov a fost următoarea: ei nu îi protejează pe rușii din străinătate, ci pe vorbitorii de limbă rusă. Prin urmare, limba rusă este foarte periculoasă. Pentru noi, limba română nu este o limbă de agresiune. Este o limbă de prietenie, o limbă de comunicare. Și aș vrea să subliniez încă o dată în ceea ce privește limbile minorităților noastre naționale, care sunt cetățeni ai țării noastre, pe teritoriul nostru. Vom face tot ce este posibil pentru a sprijini toate acestea. 

Singurul lucru pe care m-a întrebat jurnalistul a fost dacă am înțeles totul, pentru că eu credeam că am înțeles totul despre limba română, pentru că sunt româncă prin naștere, ucraineancă. Am învățat la o școală românească și bine. În perioada sovietică, aveam posibilitatea să mergem la o școală românească. Totuși, acolo scriam cu majuscule, deci nu era interzis. Și am vorbit-o întotdeauna și o vorbim și o vorbim și acum. Singurul lucru este să nu se ajungă la situația în care acei copii care vor, și părinții care vor, să meargă la școlile românești, ca să nu fie complet interzis. Adică, copiii români știu patru, cinci, șase limbi străine. Acest lucru este imposibil. Nu se poate interzice. Este imposibil dacă o faci. Dacă lupți împotriva unui lucru, îl înrăutățești. Nu este nevoie să ne luptăm. Singurul comentariu pe care îl am este că ați spus foarte politicos că vorbiți ucraineană.

De aceea ați vorbit în ucraineană.

Sunteți un cetățean al țării noastre. Vorbiți română, vorbiți bulgară, vorbiți maghiară, vorbiți moldovenească. Nu știu dacă există sau nu o limbă moldovenească. Vedeți dumneavoastră. Iată de ce. Acesta este un proces natural absolut normal. Singurul lucru este că nu este nevoie, să spunem, să facem dominare pe care să o facă Rusia în Rusia. Este vorba doar de limba rusă, restul este la revedere. Aceasta este o problemă.

Să întrebam şi despre limba moldovenească. Pentru că premierul României a solicitat autorităţilor ucrainene să nu recunoască limba moldovenească pentru că nu exista o astfel de limbă moldovenească. Exista limba română. Şi să nu existe manuale în această aşa zisă limbă moldovenească. Ce s-a întâmplat, cum s-au rezolvat lucrurile în această privinţă?

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Apărare și Securitate Națională al Ucrainei: Vreau ca aceasta să fie ultima durere din viața noastră. În primul rând, mi-aș dori foarte mult să văd limba română/moldovenească în Transnistria, pentru a opri acest genocid împotriva limbii și împotriva acestor cetățeni. Această problemă trebuie să fie rezolvată. Pentru că atunci când Rusia a creat acest regim în mod artificial, divizarea Moldovei a fost absolut artificială, cu ajutorul armelor. Vă amintiți în *89? Problema încă nu este rezolvată. De aceea, nu putem să o amânăm, trebuie rezolvată. Până la urmă, trebuie să facem tot posibilul ca Moldova să fie unită cu limba pe care și-o stabilește singură. Dar trebuie să fie un teritoriu integru, trebuie să nu fie acest apendice, scuzați-mă,dar acestea sunt, să zicem. Deci, aceste abcese trebuie să fie scoase și, de preferință, fără a folosi arme. Acest lucru este foarte important. Noi înțelegem cum să o facem.

Secretarul Olexey Danilov, vă mulțumim foarte mult pentru acest interviu foarte consistent acordat Televiziunii Române.

Distribuie știrea