Sarmalele și cozonacul sunt încă vedetele mesei de Paște pentru românii din Italia. Chiar dacă nu au zile libere și cu greu mai reușesc să păstreze obiceiurile noastre, mulți dintre cei stabiliți în peninsulă merg la magazinele cu produse românești, pentru a-și cumpăra tot ce le trebuie pentru masa de Paște. Unii se încumetă să și gătească, iar bucatele sunt preparate de multe ori chiar de bărbați. Un reportaj de Alberta Forgiarini.
Febra pregătirilor de Paște nu se simte în Italia la fel că acasă, însă în aproape fiecare oraș există magazine românești. În localitatea Pordenone, din Nordul Italiei, trăiesc aproape 2000 de români. Când intri în magazinul cu produse tradiționale, ai senzația că ai călătorit până în țară. Oamenii vin cu bucurie să cumpere ce le trebuie pentru masă de Paște. Mulți simt sărbătoarea că în România și au grijă să aibă un meniu complet.
Adriana Marinescu, proprietar magazin românesc în Pordenone: Varză pentru sarmale, nu uită nimeni de acest produs, făina care e făina noastră românească, drobul, fie de miel, fie de porc, sunt preparate afumate care aici, în Italia, nu se găsesc.
Român din Italia: Facem sarmale, un pic de friptură, ouă roșii, care nu lipsesc. Gătiți și noaptea? – Dacă e nevoie, da. Bine, nu frământăm. Mama mea în România frământa cozonacii până la 4 dimineață, dar noi nu mai apucăm, venim și luăm de aici gata făcut și nu mai facem nimic. Am vrea să îi facem, eu unul mă pricep la bucătărie, dar nu-i timp.
Paștele Catolic și cel Ortodox nu s-au mai sărbătorit la aceeași dată din 2019. Românii din Italia încearcă să păstreze cât pot tradițiile de acasă, deși de câțiva ani cu greu mai găsesc timp pentru pregătirile pascale.
Româncă din Italia: De-abia aștept să fac cozonac. Fac și la Paștele Catolic și la Paștele Ortodox. Și la Crăciun, eu îl fac! Deci pentru mine, în casă, eu îl fac, dar nu mai e tradiția ca atunci când eram în România, nu mai e aceeași tradiție. – Zile libere? – Nu avem. Se lucrează până în ultimul moment, deci dacă e Paștele Catolic, doar două zile și atât.
Adriana Marinescu, proprietar magazin românesc în Pordenone: Tradițiile se cam pierd, se vede de la an la an, se cam pierd, din cauza faptului că majoritatea românilor se stabilesc aici, copiii lor sunt născuți aici și continuă cu preparate și mâncare mai mult italienești.
Comunitatea românilor din Italia a ajuns deja la a treia generație. Deși mulți dintre nepoții celor care s-au stabilit în peninsulă în urmă cu aproape 30 de ani s-au născut în Italia, familiile încă se mai adună în cele aproape 300 de parohii din Peninsulă, iar apoi se reunesc la masa de Paște, pentru a simți românește.
De pe masă românilor nu lipsesc sărmăluțele, iar cei care nu au timp să gătească preferă grătarul de mici. În medie, o familie de români din Italia, cheltuie între 200 și 500 de euro de Paște, în funcție de cât de mare este masă și de numărul invitaților.