EXCLUSIV Rafila, la TVR INFO: Cred că vom traversa acest val fără restricții. Mizez pe un parteneriat cu populația. Ministrul Sănătății nu recomandă doza a patra decât persoanelor vulnerabile

04 Iulie 2022, 21:22 (actualizat 04 Iulie 2022, 21:47) Știrile TVR |

Rafila a spus că mizează pe „un parteneriat cu populația” și că, din punctul său de vedere, gradul de conformare al populației este mai bun dacă se merge pe recomandări, nu pe impunere.

„În alte țări există prevederi care impun utilizarea măștii în miloacele de transport, eu mizez pe un parteneriat cu populația, pe înțelegere, sunt convins că persoanele la risc vor utiliza masca pentru propria protecție. Asta va duce la mai puține spitalizări și la mai puține decese (…) cred că vom traversa acest val fără restricții sau măsuri deosebite, cel puțin din punctul de vedere al Ministerului Sănătății”, a spus Rafila, la TVR INFO.

Întrebat dacă recomandă doza a patra de vaccin anti-COVID, ministrul Rafila a declarat că doza booster ar fi mai degrabă recomandată populației vulnerabile, subliniind că  așteaptă toamna, când va fi disponibilă o nouă formulă a vaccinului. Ministrul Sănătății a susținut că „formula actuală a vaccinului nu mai previne transmiterea bolii, avem studii foarte serioase, chiar și trecerea prin boală la varianta Omicron nu mai oferă o protecție foarte bună, a șasea parte din cazurile înregistrate în România a reprezentat cazuri de reîmbolnăvire cu varianta Omicron”.

Luni, Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus s-a dublat în ultima săptămâna față de perioada anterioară și e cu 80 la sută mai mare față de sfârșitul lunii mai. MS a prezentat două scenarii posibile: dacă va exista o creștere medie, la începutul lunii august vor fi circa 4.200 de cazuri noi pe zi, iar, în al doilea scenariu, la sfârșitul lunii august, vor fi 10.000 de cazuri noi pe zi.

CITIȚI ȘI:

Rafila: Avem 7.726 de cazuri noi de COVID -19 în ultima săptămână. Nu impunem nimic, sunt doar recomandări: Utilizarea măștii în spații închise, evitarea aglomerației

GRAFICE Cele două scenarii posibile de COVID cu care se va confrunta România în luna august: între 4.000 și 10.000 de cazuri pe zi

Cele mai importante declarații ale ministrului Rafila, în Jurnalul orei 20.00, la TVR INFO:

– În acest moment, nu avem motive de îngrijorare, dacă ne referim la situația spitalizărilor, la situația deceselor, pot apărea probleme într-o localitate, unde este un număr mare de cazuri, Bucureștiul este o destinație, o treime dintre cazuri au apărut în București, de aceea am considerat necesar să ne pregătim, nu ca să speriem lumea, ci ca să dăm încredere populației.

– Ne dorim să nu avem probleme, să nu fie nevoie de măpsuri speciale, să avem o viață cât mai apropiată de normalitate.

– În România, o creștere consistentă a cazurilor de COVID, am avut deja o primă întâlnire cu reprezentanții spitalelor din București și stația de ambulanță Buc-Ilfov să existe resurse pentru populație.

– Faptul că am avut un număr mic de victime în valul cinci s-a datorat pregătirii sistemului prespitalicesc, mă refer la medicii de familie și la acele centre de tratare ambulatorie, am avut aproape 200 de centre în toată țara, trebuie să le repunem în funcțiune, încât oamenii, dacă au probleme și sunt diagnosticați cu infecția cu COVID, să se adreseze medicului de familie sau  pentru formele mai agresive să meargă la aceste centre de tratament. Sigur, spitalul este ultima opțiune, nu ne dorim să blocăm activitatea spitalicească mai ales că exisdtă pacienți cu alte patologii, ei trebuie să aibă acces la servicii.

– Indicația pe care am dat-o managerilor de spital este să controleze strict condițiile care ar putea să favorizeze transmiterea infecției in spitale. Utilizarea măștii în spital, la personalul medical și vizitatori și pacienți, poate fi dată printr-o simpla dispoziție.

Centrele de evaluare pentru copii: ne gândim, dacă este cazul, la nivelul Bucureștiului, să organizăm doua trei centre ambulatorii, care să permită părinților să se adreseze acestora.

Referitor la cele două scenarii: O variantă optimistă ar fi că aceasta crestere ar mai dura circa patru-cinci săptămâni, cu un vîrf în primele zile ale lunii august,  cea de-a doua, spre sfîrșitul lunii august – începutul lunii septembrie, important este să începem din nou să utilizăm măsurile de protecție individuală, respectiv evitarea aglomerației sau dacă suntem nevoiți, mai ales in interior, să începem să utilizăm masca, nu este o obligație.

– Cu cât vom respecta această măsură, cu atât vara noastră va fi mai bună. În alte țări există prevederi care impun utilizarea măștii în miloacele de transport, eu mizez pe un parteneriat cu populația, pe înțelegere, sunt convins că persoanele la risc vor utiliza masca pentru propria protecție. Asta va duce la mai puține spitalizări și la mai puține decese.

– Nu avem o problemă legată de decese, săptămâna care a trecut am avut circa 1.100 de cazuri pe zi, ca medie, numărul de decese a fost mic, 16 decese într-o săptămână, media a fost de doua decese pe zi; orice viața e prețioasă, dar, din punct de vedere al sănătății publice, nu putem discuta despre o situație îngrijorătoare.

– Lucrurile îngrijorătoare pot să apară dacă acest trend ascendent continuă și dacă el continuă mai mult timp, încercăm să repunem în funcțiune și vom reuși acele măsuri care au făcut posibil controlul valului al cincilea și un număr relativ redus de victime în România comparativ cu valurile precedente.

Dacă ar putea redeveni obligatorii aceste recomandări, spre exemplu, purtarea măștii: Nu aș vrea să facem astfel de speculații, purtarea măștii ar putea să fie obligatorie dacă mergem în alte țări sau dacă ne urcăm într-un avion al unei companii germane care impune utilizarea măștii, nu cred că se va pune problema în acest mod, cred că vom traversa acest val fără restricții sau măsuri deosebite, cel puțin din punctul de vedere al Ministerului Sănătății.

– Vom avea un grad de conformare mai bun dacă explicăm decât dacă impunem.

Despre persoanele vaccinate cu trei doze, dacă recomandă cea de-a patra doză: Respectarea măsurilor, în primul rând. Din păcate, formula actuală a vaccinului nu mai previne transmiterea bolii, avem studii foarte serioase, chiar și trecerea prin boală la varianta Omicron nu mai oferă o protecție foarte bună, a șasea parte din cazurile înregistrate în România a reprezentat cazuri de reîmbolnăvire cu varianta Omicron, e clar că vaccinarea rămâne importantă, o eventuală doză a patra – doar la categoriile vulnerabile, care au într-adevăr risc mai mare de a face complicații. Așteptăm toamna, ca să avem la dispoziție o nouă formulă a vaccinului, care să-și recapete valența de a opri transmiterea, scopul principal al oricărei campanii de vaccinare.

Despre dozele din stoc, cele 8,5 mil. doze: Le păstrăm în siguranță, există promisiuni din partea producătorilor că vor reevalua termenul lor de valabilitate.  Măcar dozele pe care le primim în septembrie să fie dintr-o variantă nouă și o anumită eficacitate, iar dozele actuale, din păcate, au fost achiziționate și cu toate eforturile pe care le-am făcut, am vândut 7,5 mil., din păcate acum nu mai există dorința nici unei țări de a le cumpăra, nici măcar de a le primi ca și donație.

Source

Distribuie știrea