EXCLUSIV Un jurnalist El Pais povestește cum sunt lăsați de izbeliște migranții care vor să evadeze în Europa, folosindu-se bani ai UE

O investigație El Pais care a durat mai bine de un an și care a implicat peste 40 de jurnalişti de pe mai multe continente a scos la lumină ororile suferite de migranții africani care vor să evadeze în Europa. Fugarii sunt prinși, duși în centre de detenție, bătuți și apoi abandonați în deșert. Iar o parte din banii pentru aceste operațiuni provin din fondurile Uniunii Europene. Urmăriți un interviu în exclusivitate cu jurnalistul El Pais care a condus această investigație, realizat de Oana Dobrescu.

Francoise, migrant: Am plecat din Camerun pe 9 aprilie 2022.

Francoise a încercat să fugă pe insula italiană Lampedusa, dar a fost prins de Garda de coasta din Tunisia.

Francoise, migrant: Ne-au ordonat să oprim motorul. Căpitanul a refuzat. Așa că au turat motorul la viteză maximă. Și au început să facă valuri mari în jurul nostru, Mi-am zis: este sfârșitul.

Francoise a fost arestat alături de soția sa, copilul de 6 ani și alți 30 de migranți care se aflau în barcă, printre care 2 femei însărcinate. Și apoi, abandonați în deșert la sute de kilometri depărtare, fără apă și fără hrană.

Jurnaliștii de la El Pais în colaborare cu Lighthouse Reports au strâns zeci de astfel de mărturii și documente care arată că aceste practici de a-i duce pe migranții din Maroc, Tunisia sau Mauritania cât mai departe de frontiere, sunt finanțate de Uniunea Europeană dar și de guverne ale unor țări ca Spania, Germania sau Italia. 

MARIA MARTIN, jurnalist El Pais, coordonator investigație​: ​Această investigație a durat peste un an. Am trimis echipe de jurnaliști în diferite ocazii, pe teren, în cele 3 țări. Trebuia să documentăm pas cu pas cum se procedează și mai ales să aflăm cu cât contribuim cu fondurile europene și echipamentele donate pentru a menține acest sistem.

Între 2015 și 2021, UE a oferit Tunisiei, Marocului și Mauritaniei peste 400 de milioane de euro care vizează exclusiv abordarea cauzelor migrației ilegale. Jurnaliștii de la El Pais scriu că Uniunea Europeană este obligată să se asigure că utilizarea fondurilor sale nu încalcă drepturile omului, dar Comisia Europeană a recunoscut în scris că nu monitorizează această cerință.

MARIA MARTIN, jurnalist El Pais, coordonator investigație: (n.r., întrebare: Ce impact a avut această investigație?) Trebuie să ai în vedere că vorbim de un sistem stabilit între cele două continente de foarte mult timp și nu este atât de ușor să muți piesele din loc, dar acum faptele au fost dezvăluite și începând de acum, tot ce se întâmplă va fi cu aceste imagini, aceste evidențe, acele mărturii și victime care au povestit ce se întâmplă.

Ministerul de Interne spaniol finanțează cu 10 milioane de euro pe an un program de cooperare polițienească, iar Garda Civilă și Poliția Națională lucrează cot la cot cu colegii lor din Mauritania pentru a-i împiedica pe migranți să ajungă la bordul ambarcațiunilor spre Insulele Canare. Investigația a arătat și că mașinile de teren folosite de poliția tunisiană pentru raidurile împotriva migranților se potrivesc ca marcă și model cu cele donate de Italia și Germania. Strategia nu pare să funcționeze. Migrația neregulamentară a atins vârfuri nemaiîntâlnite și constituie o temă principală de dezbatere înaintea alegerilor europene din iunie, în care extrema dreaptă își propune să câștige milioane de voturi prin alimentarea fricii față de străini.

Distribuie știrea