EXCLUSIVITATE “Mă uitam la televizor si mama lui a zis: ‘Acesta e fiul meu'”. Povestea eroului executat de ruși. Bunica lui Oleksandr Matsievski: “Cum o să-l ţin minte? Bun şi un om corect”

Militarul originar din Republica Moldova, executat de ruși după ce a rostit “Glorie Ucrainei”, a fost decorat post-mortem de președintele Zelenski cu titlul de “Erou al Ucrainei”. Acesta a lăsat în urmă un băiat de 18 ani şi o familie îndurerată. Bunica lui, Eugenia, în vârstă de 91 de ani, a povestit, în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, despre cum era Oleksandr şi de ce a ales să meargă pe front să apere Ucraina.

13 Martie 2023, 21:58 Știrile TVR |

”L-am crescut. Aici cred că avea un an şi jumătate. Noi aveam aparat de fotografiat şi îl fotografiam. Era corect, respectuos şi iubea viaţa la maxim”, a mărturisit bunica lui Oleksandr Matsievski.

Aşa îşi aminteşte Eugenia Matsievski de nepotul ei, Oleksandr, militarul filmat în timp ce era împuşcat de soldaţi ruşi în Ucraina.

Stăpânindu-şi cu greu lacrimile, femeia a povestit că a aflat de moartea nepotului de la ştiri.

”Cum o să-l ţin minte? Bun şi un om corect. Când m-am uitat la emisiune, iar fiica mea spunea că acesta este fiul meu. Este un patriot adevărat. Asta vreau să zic. Tot ce a vrut a obţinut”, a mai adăugat bunica îndurerată.

Părinţii lui Oleksandr s-au despărțit după nașterea lui, iar mama lucra la o fabrică de încălţăminte din Chişinău. Deseori, era nevoită să plece în Ucraina. În tot acest timp, Eugenia avea grijă de nepot.

”Dar ce scrisori îmi scria mie… – Bunică, borşul tău şi al mamei nu-l schimb pe nimic – Tare mult a iubit mâncarea preparată de mine”, a adăugat Eugenia Matsievski.

Oleksandr Matsievski era de profesie electrician. În 2008, s-a mutat cu familia în Ucraina. De atunci, bunica a aflat vești de la el mai mult din scrisori sau de la telefon. Ultima dată l-a văzut acum nouă ani.

Femeia spune că a păstrat de la nepot un suport de lemn pentru lumânări. Acum, îşi doreşte un singur lucru – să fie pace pe pâmânt. ”Mă rog să înceteze războiul”, a mărturisit ea.

De asemenea, și vecinii au doar cuvinte de laudă despre Oleksandr şi familia lui.

”Trist. Era un băiat bun. Pot să spun doar cuvinte bune despre această familie. El a fost un nepot bun pentru bunică şi un fiu bun pentru mamă” a spus o vecină.

”Bunica a regretat nespus de mult. Mai ales când a auzit despre asta la televizor, m-a telefonat la 7 şi jumătate dimineaţa”, a spus o altă vecină.

Volodimir Zelenski l-a decorat post-mortem pe soldatul născut în 1980 în Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a condamnat uciderea şi o consideră crimă de război.

Source

Distribuie știrea