Cinci fraţi din Dâmboviţa au cucerit piaţa spaniolă cu afumăturile româneşti, iar acum au o fabrică de mezeluri şi magazine proprii. Ce produse pregătesc special pentru sărbătorile de iarnă şi care dintre acestea vor fi nelipsite şi de pe mesele spaniolilor, aflăm dintr-un reportaj realizat de colega noastră, Oana Dobrescu.
Frații Papaleț au ajuns în Spania în urmă cu 20 de ani și s-au stabilit în Alcázar de San Juan, provincia Ciudad Real.
Inițial, s-au ocupat cu distribuția de produse pentru magazinele românești, dar visul lor era să își continue tradiția de măcelari moștenită de la tatăl lor.
În ultimii 10 ani, au investit aproape 3 milioane de euro în fabrica de mezeluri, unde produc în jur de 40 de sortimente după rețete proprii. Gustul românesc însă, îl aduc de acasă.
Spaniolii au prins gustul produselor, deși sunt obișnuiți cu mezelurile uscate, nu cu afumături.
În magazinele cu specific românesc a început deja aprovizionarea pentru masa de Crăciun.
Oana Dobrescu, corespondent TVR: „În perioada sărbătorilor, cererea de produse românești este de două ori mai mare și un sfert dintre cumpărători sunt spanioli cuceriți de produsele noastre tradiționale. Cel mai mult le plac micii„.
În familiile mixte de spanioli și români, masa de Crăciun este în fiecare an aproape în totalitate tradițional românească.