Exercițiu NATO de amploare deasupra României. Peste 20 de aparate de zbor din 7 state NATO au simulat scoaterea din luptă a unui potențial adversar

29 Iulie 2022, 08:26 (actualizat 29 Iulie 2022, 08:47) Știrile TVR |

Peste 20 de aparate de zbor din 7 state NATO au simulat timp de o oră scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potențial adversar.

Exercițiul comun a fost condus de Comandamentul Aerian Aliat din Germania și a avut loc în zona localităților Mihail Kogălniceanu și Capu Midia, din județul Constanța.

Scopul a fost acela de a demonstra capacitatea NATO de planificare, coordonare și executare a unei misiuni complexe, de securizare a spațiul aerian al Alianței, în situația oricărui tip de amenințări sau atac asupra teritoriului aliat.

România a folosit avioane de luptă F-16.

Ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, NATO şi-a crescut, în mod semnificativ, capacitatea de apărare şi descurajare, inclusiv prin întărirea prezenţei pe flancul estic, prin dislocarea de forţe şi mijloace aliate suplimentare în toate mediile (terestru, aerian şi maritim), în vederea asigurării apărării teritoriului Alianţei împotriva oricărui tip de ameninţări.

Source