EXodul mamelor din Ucraina. Femei cu copii au fugit din calea bombelor și au primit cazare și sprijin de la Fundația Regală Margareta

Mame şi copii care fug din calea războiului continuă să-i impresioneze pe români. Nadia a plecat din Kiev doar cu fiica ei de 6 ani, iar Victoria călătoreşte de câteva zile alături de bebeluşul ei de numai şase luni, de mama ei şi de doi fraţi, încă minori. Femeile şi copiii au primit cazare şi tot sprijinul de care au nevoie de la Fundaţia Regală Margareta.

07 Martie 2022, 22:40 (actualizat 07 Martie 2022, 23:26) |

O fetiţă de şase ani a transformat holul recepţiei unui hotel din Capitală în sală de antrenament. Vitana era gimnastă în Ucraina, dar a fost nevoită să fugă doar cu mama ei. Ne spunea un colind şi îi trimite un gând tatălui ei, rămas să lupte: „Tata, te salut!”

Nadia, mama Vitanei, ne povesteşte coşmarul prin care au trecut din 24 februarie, când oraşul lor, de lângă Kiev, a fost atacat de ruşi. 

NADIA, refugiată din Ucraina (traducere): Erau explozii şi rachete au zburat deasupra capului lor şi la 5 -10 km kilometri au fost bombardate case.

Nadia şi Vitana au ajuns în Bucureşti acum patru seri.

NADIA, refugiată din Ucraina: Cel mai greu a fost în Kiev, unde la gară nu era electricitate, nu se vedea nimic, ce tren să iei, tot timpul se aud sirene, alarme, împușcături, explozii.

Nadia vrea să rămână în România până se încheie războiul. Şi-ar dori ca fiica ei să-şi continue antrenamentele, iar ea caută un loc de muncă. Ar vrea chiar şi cetăţenia română, impresionată de oamenii care i-au sărit în ajutor aici. Nu vorbeşte română sau engleză, dar este instructor de yoga, pilates, maseor şi kinetoterapeut.

Victoria este din Odesa şi călătoreşte de câteva zile cu bebeluşul ei de 6 luni, cu mama ei şi doi fraţi minori.

VICTORIA, refugiată din Ucraina (traducere): În Odesa, când au început exploziile, ei nu aveau unde să se ascundă nici în subteran. Trebuia să ia o hotărâre, deoarece că la fiecare explozie, care se întețeau, trebuie să stai jos, culcat pe podea, cu copilul mic.

Au stat două zile la Chișinău, apoi au venit la Bucureşti.

SORIN MARINESCU, voluntar, Fundația Regală Margareta: E ceva, înăuntru, acolo, o chestie de plinătate, de bucurie, pe care n-o poate egala nimic pe lumea asta.

Victoria a plecat spre Portugalia, unde are rude, iar Sorin i-a dus întreaga familie la aeroport. Peste 70 de refugiaţi au primit până acum sprijinul Fundaţiei Regale Margareta.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea