Expert în strategie politică, pentru BBC: Răspunsul Rusiei la atacul de la sala de concerte de lângă Moscova va fi de o „violență extremă”

Expertul în strategie politică Matthew Sussex, profesor asociat la Australian National University, a vorbit pentru BBC News despre motivele pentru care Statul Islamic ar ataca Rusia – și ce ar răspunde aceasta.

„Rusia are o lungă istorie în privinţa relelor tratamente la care i-a supus pe musulmanii de pe propriul teritoriu”, spune acesta pentru BBC.

„Am avut două războaie în Cecenia… cel de-al doilea, din 1999 până în 2006, a fost un fel de război radicalizat, în care au avut oameni care au ajuns să lupte cu Statul Islamic împotriva guvernului rus.

„De atunci, activitățile Rusiei în Siria au făcut ca Statul Islamic să vadă guvernul rus ca pe o amenințare principală”.

El spune că se așteaptă ca răspunsul rusesc la atacul de la Crocus Hall să fie unul de o „violență extremă”, citând ca exemple urmările asediului de la teatrul din Moscova din 2002 și asediul școlii Beslan din 2004.

„Poate că nu este atât de important cine a comis atacurile, ci cine decide guvernul rus că este vinovat și împotriva cui va răspunde.”

El spune că avertismentul SUA cu privire la un potențial atac, emis la 7 martie, a fost tratat de Kremlin ca o încercare de „amestec” în recentele alegeri generale și în afacerile sale interne.

Distribuie știrea