Explicațiile date de Kelemen Hunor în Coaliție, în scandalul Orban, transmise de Nicolae Ciucă: Nu poate fi învinuit pentru ceea ce au spus alții. E vorba de comentarii de nuanță, pe care dumnealui le va explica personal

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre explicațiile care i-au fost cerute în Coaliție liderului UDMR Kelemen Hunor în scandalul Viktor Orban. Explicațiile au cuprins trei puncte, însă, pe lângă acestea, Kelemen Hunor urmează să iasă public cu un punct de vedere personal.

18 August 2022, 19:10 (actualizat 18 August 2022, 19:47) Știrile TVR |

Kelemen Hunor / FOTO: Autor: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

“A fost un angajament al nostru să-i solicităm președintelui UDMR Kelemen Hunor explicații, a spus joi, premierul, înainte de ședința PNL de la Sinaia. Explicațiile au cuprins 3 puncte: că dumnealui nu a participat la acea activitate; că nu poate să fie învinuit pentru ceea ce au spus alții; și că a fost vorba de elemente de comentarii de nuanță, pe care dumnealui le va explica personal”.

Primul ministru a spus că acestea au fost răspunsurile pe care președintele UDMR le-a prezentat în Coaliție și că mai urmează “o explicație publică” pe care Kelemen Hunor s-a angajat că o va da.

“Ceea ce este important este că, din discuțiile avute, a reieșit clar că nici dumnealui și nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile și principiile democratice euroatlantice. Este o explicație care în momentul de față ne permite să menținem stabilitatea politică și funcționarea Coaliției” – a adăugat Nicolae Ciucă.

CONTEXT

– 23 iulie: Președintele Ungariei Viktor Orban participă la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, unde face mai multe declarații care ulterior vor stârni dezaprobări în mai multe medii: “Nu vor fi negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, cei care aşteaptă această idee aşteaptă degeaba. (…) Din acest motiv, acest război va putea fi încheiat doar cu negocieri americano-ruse”. Și “Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa. Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a continentului nostru (…), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%”.

– Politicienii români reacționează la mesajele anti-UE și pro-ruse ale lui Viktor Orban, lansate la Tușnad. Bogdan Aurescu: Rusia este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste și să câștige

– Unul dintre cei mai vechi consilieri ai premierului, sociologul Zsuzsa Hegedüs, a demisionat după ce i-a scris o scrisoare lui Viktor Orban: “Demn de Goebbels, (…) un text nazist pur”.

Comitetul Internaţional Auschwitz s-a declarat ”îngrozit” de afirmaţiile premierului ungar Viktor Orban

– Președintele Klaus Iohannis a criticat dur discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad și a cerut UDMR să dea clarificări publice: ”Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR”

– Rugat să comenteze declarațiile lui Orban, președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat: “Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie”

– Declaraţiile lui Viktor Orban tulbură apele şi în coaliţia guvernamentală.

Tanczos Barna este încolțit de ziariști pe subiectul poziției UDMR față de declarațiile lui Viktor Orban: Nu exprimăm un alt punct de vedere. Toate finanțările care vin de la Budapesta sunt legale

Source