abuz sexual
Fedalyn Marie Baldo, asistentă socială, a petrecut luni de zile cu copiii unei familii care îi exploatau. Eric, sora sa Maria, în vârstă de 10 ani, și cei doi frați mai mari, au fost ajutați să înțeleagă că experiențele lor nu fac parte dintr-o copilărie normală.
Timp de ani de zile, când cartierul lor dormea și mare parte din lumea occidentală era trează, toți cei patru copii au fost forțați să facă parte din spectacole sexuale, în direct, pentru pedofilii din întreaga lume.
Ei au fost violați și abuzați sexual în mod repetat, în fața camerei, de către mama lor. Tatăl, mătușa și unchiul lor au participat și ei.
Tatăl copiilor a fost cel care, în cele din urmă, și-a denunțat soția și familia acesteia, se presupune că în urma unei dispute. Anchetatorii au urmărit plățile către familie din conturi din Marea Britanie și Elveția.
Câteva luni mai târziu, Eric, frații și sora sa au ajuns într-un centru de plasament administrat de un ONG – pe nume Preda, care se concentrează pe îngrijirea copiilor abuzați sexual.
Aceasta a fost, de asemenea, slujba Mariei Baldo timp de 17 ani. În acest timp, imaginile și clipurile video cu abuzuri sexuale asupra copiilor au devenit o industrie de un miliard de dolari în Filipine, care este acum cea mai mare sursă cunoscută de astfel de exploatare din lume.
Sărăcia cruntă, accesul la internet de mare viteză și capacitatea de a accepta instrucțiuni în limba engleză au făcut ca această industrie să continue.
Apoi a venit pandemia. Mai mult de doi ani de școală online a dus la copiii vulnerabili blocați acasă cu părinți fără bani, disperați să își câștige traiul în orice fel.
Asistenta socială Marie Baldo se teme că abuzul devine obişnuit în Filipine și numărul abuzurilor ar putea crește în unele dintre cele mai sărace cartiere ale țării.
Președintele Bongbong Marcos a declarat un „război total” împotriva abuzului sexual asupra copiilor și a industriei. Dar, până acum, este un război pe care Filipine nu îl câștigă.
Poliția federală australiană a declarat că a prins un bărbat într-un aeroport cu un dispozitiv de stocare plin de videoclipuri explicite cu abuzuri asupra copiilor. Telefonul său ar fi conținut mesaje între el și o femeie din Filipine, în care i se cerea bani în schimbul videoclipurilor. Operațiunea a fost planificată de zeci de ofițeri timp de câteva săptămâni și a dus la două arestări. Una în Manila și cealaltă în Sydney.
Oficialii australieni au declarat că au înregistrat o creștere de aproximativ 66% a numărului de plângeri privind exploatarea copiilor în ultimul an.
După ce îi identifică, ei încearcă să depisteze sursa materialului. Însă, de multe ori, singurul mod în care abuzul este raportat este atunci când copilul vorbește despre asta, și chiar și atunci este un drum lung de parcurs.
Mai mulți asistenți sociali spun că trebuie să petreacă zile, chiar săptămâni, făcând presiuni asupra poliției locale pentru a salva copiii și a depune acuzații împotriva părinților.
„Uneori obținem cooperarea autorităților pentru aplicarea legii, alteori acțiunile oamenilor care ar trebui să protejeze cu adevărat copiii sunt întârziate. Dar trebuie să ne descurcăm”, spune Emmanuel Drewery din organizația non-guvernamentală – Preda.
Organizația a înființat pentru prima dată o casă de copii pentru fete în anii 1970, în apropierea orașului portuar Olongapo. Acesta devenise un centru pentru turismul sexual – prostituție ilegală între bărbați străini și fete filipineze, adesea încă adolescente și exploatate în această industrie, sau femei tinere împinse în industria abuzului sexual de presiunea familiei și de disperarea economică.
După ani de zile, lucrătorii sociali se tem că o mare parte din abuzurile sexuale de aici sunt generaționale, că multe dintre mamele copiilor au fost, de asemenea, violate sau agresate sexual. „Mi s-a întâmplat mie, am făcut asta pentru a supraviețui și la fel trebuie să faci și tu”.
Părintele Shay Cullen, președintele organizației Preda, luptă pentru drepturile copiilor abuzați din Filipine din 1974. El dorește o soluție globală la această problemă nouă și în creștere.
„Trebuie să existe o lege internațională. Aceasta este singura cale. Toate guvernele naționale trebuie să impună cu adevărat restricții asupra corporațiilor de pe internet. Acestea trebuie să coopereze pentru a restricționa trecerea materialelor de abuz asupra copiilor și difuzarea online a abuzurilor sexuale asupra copiilor”, declară el.
Dar aceasta este doar o parte a războiului. Pentru organizații precum Preda, bătălia cea mai mare constă în reabilitarea copiilor.
„Copiii experimentează emoții precum ura față de abuzatorii lor, dar și ura față de cei cărora le-au mărturisit adevărul, dar care nu i-au crezut”, explică Francisco Bermido Jr, președinte al organizației.
Odată ce este depusă o plângere la poliție, copiii pot fi trimiși la o serie de case de copii sau orfelinate, dar multe dintre acestea nu au pregătirea sau experiența necesară pentru a se ocupa de copiii care au suferit abuzuri.
Asistenții sociali de la centru spun că aproximativ 40% dintre copiii abuzați care au fost în grija lor ajung să trăiască o viață în siguranță și fiecare succes îi face să meargă mai departe. Centrul oferă un program zilnic cu teme școlare, sporturi precum karate și volei, sesiuni de povestiri și, bineînțeles, terapie.
Toate numele victimelor au fost schimbate din motive de siguranță.
Sursa: BBC