Fără consens pentru prezidențiale. Ciolacu: PNL dorește să schimbe regulile jocului

Sunt tensiuni în coaliţie. Premierul Marcel Ciolac a spus că nu s-a ajuns la un acord privind data la care vor avea loc alegerile prezidenţiale. Ciolacu nu s-a ferit să arunce săgeţi ascuţite spre PNL, spunând că onoare ar trebui să fie nu doar pe panouri, ci şi în coaliţie. Declaraţiile au fost făcute joi după-amiaza, la Bruxelles, acolo unde are loc reuniunea Socialiştilor Europeni.

Marcel Ciolacu a declarat, la Bruxelles, că Partidul Național Liberal dorește să schimbe regulile jocului.

”Nu am stabilit ședința de coaliție. Este evident că PNL vrea să schimbe regulile jocului. Dacă decizia lor rămâne aceeași nu are rost să facem coaliție. Trebuie să facem o distincție clară între prim-ministru și președinte PSD. Nu sunt doar două partide care sunt competitori politici în România. Eu am ieșit ca premier și am anunțat un calendar, pentru ca toate partidele să se organizeze în funcție de acest calendar. Eu am propus 1 septembrie, domnul Ciucă 15 septembrie, așa cum tot dânsul a venit apoi cu 29 septembrie, iar acum văd că vrea altă dată”, a declarat Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că Partidul Național Liberal ”nu și-a ținut cuvântul dat.”

Poate trebuie să înțelegem că onoarea nu este numai pe panouri, ci este și în discuțiile în cadrul coaliției”.

De asemenea, el a mai adăugat că în calitate de prim-ministru trebuie să aibă o abordare deschisă în discuții cu toate partidele politice. ”Dacă acest calendar anunțat anterior nu se ține, acest lucru îl voi face”.

PSD a insistat pentru organizarea scrutinului în septembrie și a dat ultimatum ministrului de Interne să vină cu o hotărâre până vineri. Liberalii au venit la ultimele discuții cu propunerea că alegerile prezidențiale să se desfășoare la termenul constituțional, în luna noiembrie. Ei spun că decizia că scrutinul să aibă loc în septembrie se baza pe două premise: un scor de peste 50% pentru Alianța PSD-PNL la europarlamentare și candidat comun la prezidențiale. Iar acestea nu mai sunt de actualitate.

CITEȘTE ȘI Alegeri prezidențiale 2024. Arde coaliția! Rareș Bogdan: Înțelegerea din martie a căzut! Romașcanu: Insistăm pentru luna septembrie, pentru că așa ne-am înțeles

Distribuie știrea