Fără stare de alertă, după doi ani de pandemie. Toate restricțiile au fost eliminate, deși sunt încă mii de cazuri noi de COVID pe zi

Astăzi a fost prima zi fără restricții, după doi ani. Românii nu mai sunt obligați să poarte masca de protecție nici în interior, nici afară, în mall-uri toți au intrat liber fără certificat de vaccinare și triaj epidemiologic, iar munca de acasă, oficial, s-a încheiat. Cu toate astea, autoritățile cer prudență și respectarea măsurilor sanitare chiar dacă nu mai sunt obligatorii. În școli mulți elevi și profesori au menținut regulile, la fel și la cumpărături când mulți oameni au purtat în continuare masca de protecție.

09 Martie 2022, 19:00 |

Toate modificările făcute în spațiile publice de la începutul pandemiei pot fi de acum înlăturate. Până în week-end, când mall-urile se aglomerează de regulă, angajații se ocupă de logistică. Înlătură în primul rând marcajele de pe podea care semnalizau distanțarea sau reorganizează meselor din zona cafenelelor și restaurantelor.

De la toate intrările din mall-uri au fost scoase aparatele care scanau certificatul verde până ieri, pentru că acesta nu mai este obligatoriu. Accesul este liber nu mai este nevoie nici de mască de protecție sau triaj epidemiologic.

Peste noapte, deși sunt încă mii de cazuri noi de COVID pe zi, virusul nu mai reprezintă un pericol pentru sănătatea publică și oamenii au acces peste tot și chiar fără mască, dacă vor.

Restaurantele pot reveni la programul vechi de lucru și pot funcționa la capacitate maximă.

În cele mai multe școli din țară, profesorii și elevii au purtat totuși masca de protecție. Așa cum recomandă, de altfel, și autoritățile.

Odată cu ridicarea restricțiilor, firmele pot renunță la telemuncă, dar puțini angajatori se grăbesc să își cheme angajații la birouri.

Carantina și testarea pentru COVID nu mai sunt obligatorii. Cât despre formularul de localizare la intrarea în țară e o chestiune de zile până când se va renunța și la acesta.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea