Femei rome din Odesa, refugiate în România din cauza războiului

Nouă femei rome împreună cu copiii lor au ajuns ieri în România, după ce au fugit de război din zona ucraineană Odesa. Sunetul războiului e înfiorător, spun aceste femei care, la fel ca majoritatea refugiaților care ajung în România, încearcă să ajungă într-o țară din vestul Europei.

06 Martie 2022, 18:57 |

Femeile au povestit cum existența lor obișnuită a fost tulburată dintr-o dată și au plecat în grabă numai cu hainele de pe ele și cu copiii de mână. Bărbații au rămas acasă și veștile pe care le transmit rudelor sosite în România sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, pe măsură ce soldații ruși sunt tot mai aproape de Odesa.

Frigul duminicii de martie nu le împiedică pe Sveta și Aliona, mamă și fiică, să se plimbe în Bucureștiul în care și-au găsit refugiu temporar. Cele două femei sunt din raionul Cetatea Albă, regiunea Odesa. Și încearcă din răsputeri să-și alunge din minte urletul sirenelor și bubuitul obuzelor.

Refugiată din Ucraina: „Zilele trecute tare împuşcau, tremura pământul, copiii noştri, nepoţeii mei plângeau, tremurau. Eu nu ştiam cum să-i mai prind, să-i strâng lângă mine. Of Doamne!”

În aceste condiții mai multe familii au decis că femeile și copiii trebuie să plece acum, cât se mai poate.

Source

Distribuie știrea