Fermieri în pragul falimentului. Nu au reușit încă să vândă grâul de anul trecut din cauza problemelor apărute pe fondul tranzitului de cereale din Ucraina

22 Martie 2023, 19:25 (actualizat 22 Martie 2023, 21:31) Știrile TVR |

Mihai Bacrău nu a reușit să vândă cereale din vechea recoltă. Nu a găsit camioane să ridice marfa, în contextul în care transportatorii erau implicați în tranzitul cerealelor din Ucraina. Și a rămas cu peste 800 de tone de grâu în depozite.

Acum, așteaptă despăgubiri și se teme să vândă din grâne, pe motiv că nu ar mai avea dovada stocurilor.

În plus, prețul grâului e mai mic cu aproape o pătrime decât era vara trecută, la momentul recoltatului.

Mihai Bacrău, fermier, jud. Ilfov: Dealerii nu vor să mai preia marfa pe care o avem pe stoc din cauză că au prețuri mai bune din Ucraina. Stăm cu marfa pe stoc și așteptăm despăgubirile.

Fermerii se tem că despăgubirile vor fi prea mici pentru a acoperi pagubele.

Comisia Europeană a alocat României circa 10 milioane de euro, mai puțin decât Bulgariei sau Poloniei.

George Calotă, fermier, jud. Buzău: E o concurenţă neoială. În România ne supunem anumitor reguli. În schimb, din Ucraina vin produse cu preţuri mult mai mici decât ne permitem noi să facem.

Autoritățile române au anunțat că suma va putea fi dublată cu bani din buget. Dar le-au cerut autorităților de la Bruxelles să reanalizeze situația.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Comisia a repartizat fără vreo consultare cu vreo țară, fără vreo discuție preliminară, fără o intrepretare în prealabil a metodologiei de calcul sumele respective.

Cezar Gheorghe, specialist în comerţul cu cereale: România trebuia să facă mult mai multe în privința asta. România trebuia să-și trimită tehicieni la Bruxelles încă de la început, ca să efectueze acel exercițiu de estimare și informare. Nu în ultima clipă.

Agricultorii sunt îngrijorați că pagubele ar putea să crească și mai mult. Cerealele s-ar putea ieftini odată cu noua recoltă, când pe piață va fi un excedent de marfă.

Daniel Radu, prim-vicepreşedinte, Asociaţia Forţa Fermierilor: Preţul este într-un trend de scădere. E posibil ca mulţi fermieri să fie obligaţi să vândă cerealele la nişte preţuri derizorii ca să golească silozurile pentru noua recoltă.

Viorel Marin, preşedinte, Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie: O cădere abruptă a prețurilor la materii prime teoretic va duce la o cădere pe tot lanțul de producție, făină, pâine, produse de panificație. Bun, scade acum prețul la pâine și la făină. Dar ce faci cu acești fermieri care mor și la anul nu vor mai produce?

România a reușit să exporte din recolta de anul trecut doar 2,8 milioane de tone de grâu. În perioada similară a anului trecut, exporturile depășeau 4,5 milioane de tone, arată datele analiștilor. Cu toate acestea, țara noastră a rămas al doilea cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeană, după Franța.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea