Fermierii din Moldova își evaluează pagubele produse de secetă. Dacă nu va ploua în următoarele zile, culturile sunt compromise

În Moldova pârjolită de secetă, agricultorii îşi evaluează pagubele și îşi pun speranţele în subvenţiile promise de autorități. În sudul ţării, culturile de porumb și floarea soarelui au rezistat până acum, însă se vor usca pe câmp dacă nu va ploua în următoarele zile. Dar prognozele meteorologilor nu dau speranţe fermierilor. Urmează temperaturi caniculare fără precipitații.

19 Iulie 2022, 17:04 (actualizat 19 Iulie 2022, 20:16) Știrile TVR |

Gabriela Berea are o fermă în comuna Erbiceni din județul Iași. A cerut Direcţiei Agricole să constate pagubele provocate de lipsa precipitațiilor. Printr-un ordin recent, Ministerul Agriculturii a decis să acorde fermierilor subvenția pe suprafață, chiar dacă schimbă destinația culturilor distruse. Dar nu este o operațiune simplă pentru fermieri, în condiții de secetă.

GABRIELA BEREA, fermier: Ar trebui investiți bani în lucrări suplimentare, ca să scap de vegetație. Nici discul, nici plugul nu intră în pământul tare.

În sudul țării, culturile au crescut mai bine. Însă acum au cea mai mare nevoie de apă. Fără ploaie se vor usca pe câmp.

“Acum când ar fi trebuit să avem apă, când știuletele s-a format, nu are apă. A început bobul să se istovească, cum spunem noi”.

Și floarea soarelui tânjeşte după un strop de apă.

“20 de cm de pământ uscat. Plantele au plecat bine, s-au format, dar, din păcate, boabele sunt mărunte”.

CORNEL STROESCU, agricultor: În următoarele două, trei zile, dacă nu vom avea cel puțin 15 – 20 de litri de ploaie la hectar, culturile sunt compromise.

Dar precipitații nu se anunță în următoarele zile.

Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie: Câteva zile nu vom avea precipitații decât foarte, foarte puține. Ploile pe care le estimăm nu vor rezolva deloc situația, din contra. Perioade de instabilitate vin acum mai degrabă cu instabilitate uscată, intensificări ale vântului, descărcări electrice.

Situația a fost discutată și la guvern, în prima ședință a nou-înființatului comitet care gestionează efectele schimbărilor climatice în agricultură. Iar prioritatea principala este punerea în funcțiune a sistemelor de irigații. Între timp, vor fi asigurați la timp banii pentru subvenții.

Fără ploaie, nivelul râurilor și al lacurilor e în scădere în toată țara. La fel sunt și debitele Dunării, care la intrarea în ţară abia dacă mai înregistrează 2.400 de metri cubi pe secundă, mai puțin de jumătate față de media acestei perioade.

MIHAI PALAŞCĂ, director tehnic Administraţia Bazinală de Apă Jiu: O valoare de 2.000 de mc pe secundă  se va înregistra pe 25 iulie, se iau măsuri pentru asigurarea necesarului de apă.

Apele Române estimează că, la sfârșitul lunii iulie, în principalele 40 de lacuri de acumulare cu rol în alimentarea populației, nivelul de umplere nu va depăși 70%.

TANCZOS BARNA, ministrul Mediului: Sunt din ce în ce mai multe localităţi unde precipitaţiile pe ultimele 10 luni sunt la sub jumătate faţă de media ultimilor 10 ani, 20 sau 30 de ani.

Consumul de apă este deja restricționat în peste 200 de localităţi din 17 judeţe și sunt multe comune unde fântânile au secat. Iar Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă transportă apă cu cisterna pentru locuitori.

Source

Distribuie știrea