Fermierii din Olt nu au cui să-și vândă legumele și le donează sau le aruncă cu tonele. Asociațiile cer ajutorul Guvernului

Fermieri din tot mai multe judeţe suferă în acestă vară: nu se plâng de secetă, nici de ploi, pur şi simplu nu au unde şi cui să îşi vândă legumele. În Olt, grădinarii au ales să facă donaţii pentru cămine de bătrâni sau mănăstiri, dar tot rămân cu tone de legume pierdute. Fermierii cer Guvernului să intervină: dacă nu vor fi ajutaţi financiar, puţini vor mai cultiva şi anul viitor, mai ales că acum au pierderi uriaşe.

02 Iulie 2021, 16:52 (actualizat 02 Iulie 2021, 22:38) |

Legumicultorii din Olt nu reușesc să-și vândă castraveții, dovleceii sau varza nici la prețuri extrem de mici.

După ce au donat cantități însemnate către lăcașurile de cult și căminele de bătrâni restul producţiei va fi culeasă şi aruncată.

Calculele fermierilor arată că pierderile sunt foarte mari şi nu sunt speranțe că vor recupera ceva.

Asociațiile legumicultorilor cer Ministerului Agriculturii să îi spriijne. Altfel, după pagubele de acum, mulți vor renunța să mai producă legume românești.

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Ministerul Agriculturii face programe gândite la începutul anului împreună cu fiecare mediu, asociație în parte apoi pe perioada derulării programului nu se pot schimba. Prețul este legat de piață, de contractele pe care le-au făcut sau nu le-au făcut înainte de a-și instala culturile.

Singurele legume care au preț convenabil la acest moment sunt tomatele. Un kilogram de roșii pleacă de la producători cu un preț între 3 și 4 lei și se vinde în piețele din Slatina cu 5 – 7 lei.

Source

Distribuie știrea