A reizbucnit conflictul între fermieri și cei care administrează sistemul antigrindină. Agricultorii au ajuns la concluzia că tehnologia antigrindină folosită în țara noastră favorizează seceta și cer realizarea unui studiu care să prezinte în detaliu ce efecte au asupra culturilor măsurile care dispersează norii periculoși. Sunt specialiști care îi contrazic parțial pe fermieri: sistemul chiar ajută la dispersarea gheții, dar trebuie folosit cu moderație, nu excesiv. Dacă sistemul nu este suspendat până la realizarea unui studiu, fermierii amenință că ies în stradă.
Peste 100 de fermieri care formează Asociația Cultivatorilor de Cereale din Vrancea susțin că, de patru ani, au pierderi uriașe din cauza secetei. Iar o cauză a lipsei ploilor este sistemul antigrindină folosit în județ. Rachetele lansate pentru combaterea grindinei reduc precipitațiile, susțin agricultorii.
Teofil Dascălu, vicepreşedinte, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti: Vorbim despre o secetă pedologică extremă. Dacă ne uităm și analizăm imaginile satelitare Copernicus, care analizează cantiatea de umiditate din sol, observăm că Vrancea este polul secetei. Luăm imaginile și ne uităm în trecut, înainte de apariția acestui sistem, nu a fost această situație.
Fermierii au cerut explicații celor de la Unitatea de combatere a căderilor de grindină din Vrancea. Vor să știe dacă există un studiu de impact despre efectele pe care le au rachetele cu iodură de argint aupra norilor.
Specialiști: Tehnicile antigrindină nu duc la secetă
Ionuț Lazăr, director, Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Vrancea: Nu există o cauzalitate între rachetă și secetă. Racheta transportă de la sol iodura de argint în nor. Își face tot parcursul, după care, deasupra solului, la 2.000 de metri, se autodistruge.
Ionel Ujică, coordonator, Centrul Zonal de Coordonare Transilvania: Este o aberație. Iodura de argint împiedică formarea grindinii și ajută la formarea precipitațiilor.
Specialiștii vin cu precizări suplimentare importante.
Silviu Gurlui, fizician: Sunt cercetări științifice care arată că aceste rachete nu trebuie fol în exces, doar în zonele unde sunt probleme deosebite. Orice intervenție în atmosferă poate produce anumite perturbații meteorologice.
Roxana Bojariu, expert climatolog: Aceste tehnici determină de fapt o micșorare a bobului de grindină, astfel încât să nu existe pagubă semnificativă.
Seceta a devenit un fenomen global și, susțin tot mai mulți specialiști, afectează inclusiv zonele unde nu există sisteme antigrindină.
Iar cantitatea de precipitații a scăzut în ultimii ani, la nivelul întregii țări.
De mai bine de un an se fac teste pentru a produce ploi, tot cu ajutorul rachetelor cu iodură de argint trimise spre nori.