Fermierii încep să socotească pierderile, după ce seceta a pârjolit câmpurile. Comisia Europeană și-a înrăutățit prognoza pentru România

20 Iulie 2022, 19:16 (actualizat 20 Iulie 2022, 19:40) Știrile TVR |

Aproape trei sferturi din țară e afectată de secetă. Cele mai mari probleme sunt în Moldova, Dobrogea și Câmpia de Vest, unde rezervă de apă din sol este de mai mică de 20% din necesar.

Fermierii se așteaptă deja la recolte mai mici de porumb și floarea soarelui și se tem că nu vor recupera banii investiți.

Cornel Stroescu, fermier, jud. Mehedinţi: Se anunță 40 de grade în zona noastră, fără precipitații, deci și la culturile de primăvară vom avea probleme.

Milian Fulga, fermier, jud. Mehedinţi: Dacă tragem linie, eu zic că nu ar rămâne mare lucru la hectar.

Comisia Europeană și-a înrăutățit prognoza pentru România și estimează că țara noastră va obține recolte mai mici decât cele anunțate în iunie. Și exporturile ar urma să scadă.

Nicu Vasile, preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România: În cazul culturii de porumb, exporturile vor scădea cu 30% datorită secetei. Nu cred că putem să facem un export mai mare de 6-7 milioane de tone. Putem exporta până în 1,5 milioane de tone de floarea soarelui.

Florin Constantin, analist al pieţei agricole: Asta cum se va traduce, cu mai puțini bani încasați de agricultori, cu datorii în piață, pentru că ei își achiziționează inputurile cu credit, la recoltare. Când e penurie e și impact în preț, în mod foarte probabil.

Autoritățile au stabilit modalitățile de constatare și înregistrare a pagubelor.

Nicolae Ciucă, premierul României: Vom avea o informare la nivelul Ministerului Agriculturii cu tot ceea ce înseamnă informațiile legate de suprafețele afectate și desigur măsurile care vor fi luate la nivelul Guvernului pentru a putea să diminuăm efectele secetei.

Fermierii speră că recoltele vor fi salvate de ploi. Dar prognozele meterologilor sunt pesimiste.

Daniel Alexandru, şeful Laboratorului de Agrometeorologie, Administraţia Naţională de Meteorologie: Din păcate, până la sfârșitul lunii iulie, nu putem să ne așteptăm la cantități de precipitații semnificative. Chiar și o ploaie scurtă ar fi benefică pentru culturile de culturle de prășitoare, porumb și floarea soarelui.

Mai mult, există riscul să apară și incendii de vegetație.

Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Este un pericol uriaș în această perioadă și fac apel atât la fermieri cât și la cetățenii care ies în natură în această perioadă să aibă mare grijă în ceea ce privește folosirea focului.

Scăderea producției de cereale din cauza secetei vine în contextul în care România s-a situat, anul trecut, pe primul loc în Uniunea Europeană atât la suprafața cultivată cât și la producția de porumb boabe și floarea soarelui, potrivit Institutului Național de Statistică.

Source

Distribuie știrea