Fermierii sunt dezamăgiți că, din cauza secetei, producția e chiar și de zece ori mai mică decât ar fi trebuit. Acum curăță terenurile pentru a semăna mai repede rapiţa de toamnă. Procesatorii nu exclud prețuri mai mari la uleiul de floarea soarelui.
Mihai Bacrău, fermier în județul Ilfov, a semănat în primăvară 250 de hectare cu floarea-soarelui. Miza pe o recoltă bogată în toamnă, dar seceta i-a distrus culturile și i-a dat peste cap toate socotelile. Spune că producțiile la hectar sunt chiar și de zece ori mai mici decât ar fi trebuit. Așa că a început treieratul cu o lună mai devreme, pentru a elibera terenul.
Mihai Bacrău, fermier în județul Ilfov: Nu putem să o lăsăm până la perioada ei optimă, pentru că e uscată și chiar nu mai avem ce să luăm din ea. Nu am avut niciodată această producție, 350 de kg/hectar. Normal era undeva la 3 tone, 4 tone. Încercăm să eliberăm terenul, pentru a putea lucra din nou, să pregătim pentru semănat, pentru orz și grâu.
Seceta a redus producțiile la floarea-soarelui și în alte zone din țară.
Florentin Bercu, director executiv, Uniunea Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal: Producțiile la ce s-a recoltat până acum au fost între 400 și 700 de kilograme pe hectar. E foarte puțin. Media națională e de 2,8. Se obțin și producții de 3,5 – 4 tone.
Procesatorii sunt îngrijorați că prețul semințelor de floarea-soarelui ar putea să crească pe piața internă și nu exclud nici ei scumpiri la ulei. Pe piața europeană, materiile prime s-au scumpit deja din cauza că și producțiile altor state sunt reduse de secetă.
Genoveva Cojocaru, reprezentant fabrică de ulei: Bineînțeles că prețul este dictat întodeauna de materia primă. Desigur că reprezintă o îngrijorare, dar nu ne putem pronunța în momentul asta, pentru că în nord-vestul țării, unde suntem noi, culturile sunt cât de cât mai bine față de sudul țării. Așteptăm să vedem ce se întâmplă până la sfârșitul lunii august, să vedem cum este recolta la floarea-soarelui.
Prețurile la uleiul comestibil și la mălai au crescut ușor de la începutul verii. Chiar și așa au rămas mai mici în medie cu aproximativ 20% decât în perioada similară a anului trecut, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică.
Vara aceasta, și prețul porumbului a crescut pe piața internă și la export cu peste 20%, în condițile în care recoltele se anunță sub așteptări din cauza secetei. Unele asociații de fermieri estimează că din cele 3,7 milioane de hectare semănate cu porumb, la nivel național, aproximativ 2,5 milioane au fost afectate într-un procent de peste 30%.