Festivalul cetelor de feciori din Făgăraș. S-a încheiat, cu joc și voie bună, cea mai frumoasă și veselă perioadă din an

După o lună de colindat împreună, cetele de feciori care le-au urat oamenilor belşug în noul an s-au ‘desfăcut’ de Sfântul Ioan. Dar nu înainte de a mai petrece o dată împreună, în costume populare, în cetatea Făgăraşului.

07 Ianuarie 2023, 21:02 (actualizat 07 Ianuarie 2023, 21:05) Știrile TVR |

În Făgăraș, se încheie cea mai frumoasă și veselă perioadă din an, când fiecare cătun devine o scenă de spectacol pentru vechile tradiții și obiceiuri, dar și pentru portul popular.

Feciorii din Făgăraș îi sărbătoresc pe toți cei care poartă nume de sfinți: Nicolaie, Vasile, Ștefan și Ioan, iar de Crăciun și Anul Nou merg cu colindul și cu plugurorul prin sate. Sunt însoțiți de fete în cele mai frumoase costume populare.

”Este îmbucurător că tradiția, mai ales pe Valea Oltului, în Țară Făgărașului, mai este prezentă”, susține Marcel Părău, referent Centrul Județean pentru Promovarea și Cultivarea Tradițiilor Populare, “Cindrelul” Sibiu.

Peste 30 de cete se adună la catedrala din Făgăraș pentru slujba arhierească. După ce fiecare ceată cântă colinde specifice, feciorii și fetele ies la paradă în jurul Cetății Făgărașului.

Source