Fetele de la Salvamont, îngerii care salvează vieţi

Urcă pe crestele cele mai înalte ale munţilor în condiţii meteo extreme, depun un efort fizic deosebit şi salvează vieţi. Şi de cele mai multe ori fac asta în mod voluntar. Este vorba despre salvamontiştii care sunt chemaţi ori de câte ori turiştii rătăciţi în munţi sunt în pericol. Printre ei se numără şi câteva femei care muncesc cot la cot cu colegii lor în condiţii extrem de dure.

10 Mai 2022, 19:44 (actualizat 10 Mai 2022, 21:01) Știrile TVR |

Katalin este din Sfântu Gheorghe şi împlineşte în curând 25 de ani. Pasionată de schi încă din copilărie, a deprins repede tainele munţilor şi a urmat Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din Braşov.

În urmă cu trei ani a decis să devină salvator montan, iar acum este prima femeie de la Salvamont Braşov.

Dana e absolventă de informatică şi matematică, dar s-a simțit mai atrasă de munte decât de cifre. După trei ani de voluntariat a decis să facă o profesie din salvarea vieţilor. De doi ani este singura femeie angajată la Salvamont Sibiu.

În luna februarie, la o temperatură de minus 30 de grade, Daniela Bănicioiu, lua parte la o intervenţie extremă în Munţii Făgăraş.

În ultima perioadă, tot mai multe femei vor să transforme acest hobby într-o profesie cu acte în regulă.

Prima femeie din România care a urmat cursurile Şcolii Salvamont a fost Lucia Lungu din oraşul braşovean Victoria. De profesie asistentă medicală, ea a devenit salvator montan în urma cu 40 de ani şi de atunci are la activ nenumărate misiuni.

Source

Distribuie știrea