Florile de câmp, minunile naturii din Carpați

Spectacol de culoare al naturii în judeţul Harghita. Regiunea, cunoscută pentru iernile aspre, s-a înveşmântat acum într-o mantie multicoloră după ce păşunile montane au fost acoperite de florile de câmp. Multe dintre ele au o importanţă deosebită datorită proprietăţilor medicinale.

26 Iunie 2021, 22:52 (actualizat 26 Iunie 2021, 22:58) |

La Izvoru Mureşului, un drum agricol puțin cunoscut îi aduce pe vizitatori aproape de un tablou de basm. O uriașă pajiste înflorită, pictată parcă de mâna unui maestru anonim, încântă ochii și sufletul privitorilor, în timp ce în depărtare se profilează maiestuos masivul Hăşmaşul Mare şi Piatra Singuratică.

Coada şoricelului, limba mielului, sovârvul sau cimbrişorul sunt doar câteva dintre sutele de flori care împodobesc acum văile munţilor. Multe dintre ele sunt cunoscute de mii de ani ca leacuri tradiționale.

Zona montană a României ocupa aproape 30% din suprafaţa ţării iar 2,4 milioane hectare sunt pajişti naturale. În cea mai mare parte, tehnicile agricole montane bazate pe folosirea îngrășămintelor ecologice au păstrat diversitatea floristică.

Nu întâmplător, Prinţul Charles, cunoscut iubitor al ținuturilor transilvane, i-a dăruit nepotului său George la botez, o pajişte în Valea Zălanului, ca să se bucure peste ani de frumusețea dar și de beneficiile plantelor medicinale din Carpații Românești.

Source

Distribuie știrea