• Thu. Oct 21st, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Florin Cîţu: O să pun pe ordinea de zi a coaliţiei desfiinţarea SIIJ; avem soluţia de a ieşi din acest impas temporar

Aug 30, 2021

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că a venit la şedinţa de coaliţie cu o propunere pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), menţionând că soluţia o constituie “luarea în considerare în totalitate a opiniei Comisiei de la Veneţia”.

30 August 2021, 17:36 (actualizat 30 August 2021, 17:37) |

Florin Cîțu

„O să pun pe ordinea de zi desfiinţarea SIIJ, pentru că este foarte important pentru mine şi pentru funcţionalitatea eficientă a serviciului public de justiţie pentru cetăţeni desfiinţarea acestei instituţii. Venim cu o propunere, ştiţi foarte bine, ministrul Justiţiei a cerut opinia Comisiei de la Veneţia în primăvară, o opinie care este foarte bună, dar foarte multe aspecte din acea opinie nu au fost discutate în spaţiul public. Şi atunci, noi credem că dacă se ia în considerare în totalitate opinia Comisia de la Veneţia, avem soluţia pentru a ieşi din acest impas temporar în care ne aflăm. Şi vom veni astăzi, împreună cu doamna Scântei, cu o soluţie pe masa coaliţiei”, a precizat Cîţu.

În context, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, a declarat că PNL rămâne consecvent proiectului adoptat de Guvern în ceea ce priveşte cele două obiective majore: desfiinţarea în această sesiune parlamentară a Secţiei speciale şi respectarea ‘în mod neechivoc’ a competenţei materiale a parchetelor în România, menţionând că recomandările ministrului Justiţiei pot fi transformate în soluţii legislative.

„Rămânem consecvenţi proiectului adoptat de Guvern, sub conducerea premierului, în ceea ce priveşte cele două obiective majore: desfiinţarea în această sesiune parlamentară a Secţiei speciale şi respectarea în mod neechivoc a competenţei materiale a parchetelor în România. În acelaşi timp, da, am citit şi noi opinia solicitată de ministrul Justiţiei şi considerăm că ceea ce a formulat cu titlul de recomandări acolo pot fi transformate în soluţii legislative care să accelereze atingerea acestui obiectiv al coaliţiei”, a susţinut Scântei.

În opinia ei, SIIJ „nu este doar o instituţie creată de PSD pentru a fi folosită ca instrument de presiune asupra judecătorilor şi procurorilor care îşi fac treaba, ci a fost folosită şi ca mecanism pentru a extrage anumite dosare din competenţa DNA, dosare de corupţie ale politicienilor”.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *