• Thu. Sep 16th, 2021

Știrea de Azi

Actualitatea într-un singur loc.

Florin Cîțu, vot identic cu al colegilor din partid pe legea educației sexuale. Premierul, la TVR: Sunt supărat. Aș fi votat altfel

Jun 23, 2021
23 Iunie 2021, 12:13 (actualizat 23 Iunie 2021, 12:17) |

Premierul Florin Cîțu, invitat la TVR

Potrivit listei de vot publicată pe site-ul Senatului, atât premierul Florin Cîțu, cât și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care s-au arătat supărați pe modul în care au votat colegii lor ieri legea pentru care Iohannis ceruse reexaminare, au votat, de fapt, la fel ca majoritatea senatorilor liberali, adică ”pentru” forma contestată de președinte.

Singura din PNL care a făcut notă discordantă este senatoarea Alina Gorghiu, care a votat ”împotriva” formei actuale a legii.

Premierul Florin Cîțu a declarat marți seară, la Tema Zilei, la TVR, că ”este supărat” pe modul în care au votat liberalii proiectul din Senat și a căutat o soluție alături de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

”Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu după acest vot și am luat decizia – și o va implementa, curricula ține de Ministerul Educației – ca de anul viitor să introducă o clasă care se va numi ”Educație pentru viață”, va fi introdusă obligatoriu, dar părinții care vor dori să își retragă copii de la acea clasă, o vor putea face. De anul viitor va fi introdusă educație pentru viață. Ministrul a găsit soluția și o vom prelua noi la Guvern. (…) Sunt foarte supărat, pentru că lucrurile trebuie să meargă înainte așa cum am spus, românii merită transparență, le vom da acest lucru. Soluția a venit. Este atributul Ministerului de a face curricula pentru anul viitor și va introduce”, a declarat premierul Florin Cîțu, aseară, la Tema Zilei.

Întrebat dacă ar fi votat altfel decât majoritatea colegilor din Senat, premierul a spus: ”Da, aș fi votat altfel”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat la rândul său, marți, că propune ca educația sexuală să nu fie o disciplină cu o oră pe săptămână, ci să fie integrată într-un modul de Educație pentru viață, alături de educație pentru alimentație, juridică sau financiară, care să se studieze o oră pe săptămână, de la clasa a cincea până la clasa a douăsprezecea.

Plenul Senatului a respins marți cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a votat în favoarea formei legii contestate de președinte, care prevede de asemenea necesitatea acordului scris al părinților pentru ca elevii să poată studia această disciplină.

Au fost 68 de voturi ”pentru legea în forma inițială” din 92 de senatori prezenți, înainte de votul realizat telefonic. Au votat „pentru” senatorii PNL, PSD, UDMR și AUR. Senatorii USR-Plus s-au abținut de la vot, deși la nivel public linia de partid a fost că sunt contra acestei forme a legii.

CUVINTE CHEIE

Articole pe aceeaşi temă

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *