FMI: Ucraina ar putea evita hiperinflaţia. Participanţii la reuniunea G7 examinează provocările pentru reconstrucţia ţării

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că este mai optimistă că se va ajunge la un acord prin care G7 va furniza Ucrainei finanţare pentru noul buget şi ţara ar putea evita hiperinflaţia, transmite Reuters, citată de Agerpres.

19 Mai 2022, 16:13 (actualizat 19 Mai 2022, 16:17) Știrile TVR |

FMI

În marja reuniunii miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G7 (principalele ţări industrializate din lume), Georgieva a declarat că principala problemă privind finanţarea este sincronizarea, respectiv evitarea întârzierilor care ar putea împinge Ucraina în finanţare monetară, când banca centrală finanţează efectiv Guvernul.

“Ştiţi ce se întâmplă dacă o ţară ajunge la finanţare monetară. Un război aduce hiperinflaţie şi apoi pagube teribile, teribile, pe care cred că le putem evita”, a afirmat oficialul FMI.

Participanţii la reuniunea G7 examinează provocările pentru reconstrucţia Ucrainei, mergând de la foamete la schimbări climatice.

Ucraina este un exportator important de cereale la nivel mondial.

Premierul ucrainean Denis Şmîgal va participa la reuniune prin legătură video.

Source