Forţele Navale Române preiau preşedinţia Forumului Comandanţilor Marinelor Militare Europene

Forţele Navale Române preiau preşedinţia Forumului Comandanţilor Marinelor Militare Europene, iar următoarea reuniune a acestui organism va avea loc, pentru prima oară, la Bucureşti.

06 Mai 2021, 18:40 (actualizat 06 Mai 2021, 19:33) |

Exercițiu în Marea Neagră / FOTO: navy.ro

Evenimentul va avea loc în perioada 11 – 12 mai 2022.

Tematica propusă pentru forumul CHENS 2022 va fi axată pe optimizarea actului de comandă şi control în domeniul maritim şi va cuprinde trei sesiuni de discuţii.

CHENS este un forum informal, independent şi apolitic, având ca obiective principale dezvoltarea colaborării în domeniul naval, analizarea problematicii maritime europene, precum şi promovarea punctelor de vedere navale în cadrul forurilor de decizie.

Reuniunea din acest an a fost găzduită de Malta, miercuri și joi, şi s-a desfășurat online, din cauza pandemiei.

România a fost reprezentată de Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait.

În alocuţiunea sa, a adus în atenţia participanţilor provocările maritime recente cu care se confruntă Europa şi care măresc complexitatea misiunilor pe care forţele navale europene trebuie să le îndeplinească, precum migraţia ilegală pe mare şi efectele globalizării asupra activităţilor maritime.

Contraamiral Mihai Panait, Şeful Statului Major al Forţelor Navale: „Dezvoltarea doctrinelor navale, adaptarea instrucţiei şi integrarea noilor tehnologii în actul de comandă şi control pe mare pot fi soluţii care conduc la îndeplinirea, cu succes, a misiunilor. Utilizarea dronelor şi a senzorilor de la bordul platformelor navale, independent de resursa umană, contribuie la realizarea unei imagini de ansamblu a situaţiei maritime, precum şi la planificarea optimă a misiunilor de descurajare a actelor ilegale şi a agresiunilor din spaţiul maritim”.

Source

Distribuie știrea