Forţele speciale ucrainene au distrus un sistem de război electronic staţionat în Donbas din 2014

Ministerul rus de Externe acuză aliaţii occidentali ai Ucrainei că escaladează situaţia prin încurajarea Kievului să lovească ţinte pe teritoriul rus. Mai mult, ameninţă Franţa cu un conflict cu Rusia pentru că este din ce în ce mai implicată în Ucraina. Reacţia vine după câteva zile în care armata ucraineană a lovit strategic mai multe ţinte militare ale Moscovei. Ultima fiind un sistem de război electronic staţionat în Donbas încă din 2014.

Forţele speciale ucrainene au distrus un complex electronic rusesc pe care l-au descoperit în timpul unei operaţiuni de supraveghere în regiunea Zaporojie.

Operaţiunea a fost dusă până la capăt de artileriştii ucraineni fără a fi precizat tipul de arme folosite la anihilarea acestui complex sofisticat al ruşilor.

În ultimele 24 de ore ruşii au tras în aproape toate direcţiile ucigând 10 persoane şi rânind 38. Numai la Krivoi Rog au pierit 9 oameni.

La reuniunea grupului de contact pentru securitatea Ucrainei care are loc în marja reuniunii miniştrilor de Externe, şeful Pentagonului a declarat că ţara invadată de ruşi este într-un moment critic şi trebuie găsită o soluţie pentru ca armamentul să ajungă mai repede pe front

Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin: În timp ce ne adunăm în această dimineață, forțele Ucrainei se află într-o luptă dură. În Harkov și în alte părți, Kremlinul continuă să-și intensifice bombardamentele asupra orașelor și civililor Ucrainei, iar Ucraina are nevoie urgent de mai multe capacități de apărare aeriană pentru a-și apăra cerul.

De altfel, miniştrii Apărării din NATO discută despre un nou plan de asistenţă militară pentru Ucraina pe termen lung.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că manevrele militare cu arme nucleare tactice au intrat în a doua etapă. Putin a ordonat aceste exerciţii imediat după ce statele NATO au dat undă verde Ucrainei să folosească arsenalul primit pentru a lovi ţinte militare de pe teritoriul rus.

Înaintea reuniunii secretarul general NATO a declarat ca Alianţa nord atlantică îşi adaptează arsenalul nuclear la noile ameninţări de securitate. Provocările nucleare nu vin doar din partea Rusiei , ci şi a Chinei care acum îşi modernizează capacităţile nucleare, a spus Stoltenberg.

Jens Stoltenberg: Descurajarea nucleară a NATO este garanția noastră supremă de securitate și descurajarea noastră supremă. E o strategie dezvoltată de-a lungul anilor, acordurile de partajare nucleară, în care Statele Unite au arme nucleare în Europa, dar în care aliații oferă avioane, depozitarea, comanda și controlul, sprijinul pentru a face totul eficient şi care a asigură politica de descurajare a NATO şi apărarea sa.

În plan politic şi economic. noile sancţiuni impuse de Statele Unite şi Uniunea Europeană au creat haos la bursa din Moscova. Sancţiunile vizează în primul rând infrastructura financiară a Rusiei ceea ce a dus la o depreciere dramatica a rublei.

Distribuie știrea