Fost agent FSB preia conducerea guvernului în regiunea ocupată Herson

Un responsabil rus fost agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB) a preluat marţi conducerea guvernului în regiunea ucraineană Herson, ocupată de forţele ruse, informează AFP.

05 Iulie 2022, 11:17 (actualizat 05 Iulie 2022, 11:19) Știrile TVR |

Serghei Eliseev

Serghei Eliseev, care până acum a fost prim-adjunct al şefului de guvern în regiunea rusă Kaliningrad, “a devenit şeful guvernului regiunii Herson”, a anunţat luni seara, pe Telegram, Vladimir Saldo, care conduce administraţia de ocupaţie rusă. Guvernul lui (Eliseev) îşi preia atribuţiile marţi, a adăugat Saldo.

Licenţiat al Academiei FSB, Eliseev, 51 de ani, a activat în cadrul acestui serviciu de securitate în funcţii neprecizate, potrivit site-ului regiunii Kaliningrad.

Aleksei Kovaliov, fost deputat ucrainean care a trecut de partea Moscovei şi care a supravieţuit la sfârşitul lui iunie unei tentative de asasinat, a fost numit adjunctul lui Eliseev, pentru probleme de agricultură. “Rusia este aici pentru totdeauna”, a declarat el.

După ce a ocupat regiunea Herson, Moscova duce o politică de rusificare: a fost introdusă rubla, au fost emise paşapoarte ruseşti, o bancă rusă şi-a deschis aici filială la sfârşitul lui iunie, vocile critice sunt reprimate şi activitatea economică este în mare parte sub controlul administraţiei de ocupaţie.

Preşedintele rus Vladimir Putin afirmase atunci când lansase ofensiva împotriva Ucrainei că ţara sa nu o va ocupa. De atunci, Kremlinul se limitează la a spune că locuitorii îşi vor alege viitorul, dând de înţeles că este astfel favorabil unui referendum pentru organizarea unei anexări, precum cea a Peninsulei Crimeea.

Însă, în paralel, mai multe atentate au vizat în ultimele săptămâni reprezentanţi subordonaţi Kremlinului în zonele ocupate, precum cel care l-a vizat pe Aleksei Kovaliov.

De asemenea, forţele ucrainene au trecut din nou la ofensivă în regiunea Herson şi au recucerit teren în faţa ruşilor.

Sursa: Agerpres

Source

Distribuie știrea